Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Четирима цивилни са убити при експлозия на мотоциклет бомба в Ирак

[post-views]
За горене на Корана атакуваха шведското посолство в Багдад


Най-малко четирима цивилни са убити и други четирима – ранени днес при експлозия на мотоциклет бомба близо до болница в центъра на Басра, голям град в Южен Ирак. Това съобщиха силите за сигурност на страната, предаде Франс прес.
От взрива се запалили и два автомобила наблизо. Все още никой не е поел отговорност за експлозията, станала на кръстовище, недалеч от местна болница и оживен пазар.
През последните години в Басра нямаше много подобни атаки. От седмици насам обаче кръвопролитни атентати, отговорност за които поема групировката „Ислямска държава“, се организират срещу кюрдски бойци в Северен Ирак.
На 9 декември 2017 г. Ирак провъзгласи победа над джихадистите. Днес обаче ИД „поддържа присъствие, до голяма степен нелегално, в Ирак и Сирия, и води съпротива, подхранвана от едната и от другата страна на границата между двете държави“, сочи доклад на ООН, публикуван в началото на 2021 г. Според документа, в двете страни организацията разполага с „общо 10 000 активни бойци“.
Последният мащабен атентат в Ирак, отговорност за който пое ИД, бе извършен през юли на пазар в шиитския квартал Садр в Багдад и уби около 30 души.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани