Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия предупреди САЩ, че при провокации на НАТО ще отговори с всички налични средства

[post-views]

Руското външно министерство изпрати протестна нота до посолството на САЩ в Москва в сряда, като предупреди за опасните последици от провокациите по руските граници. Това заяви официалният представител на ведомството Мария Захарова, съобщава ТАСС.

„Военната активност на Съединените щати и страните-членки на НАТО по периметъра на руските граници, включително полети на военни самолети и опасни маневри на военноморски кораби, продължава да набира скорост.

„От опити за тестване на системата за сигурност на нашите граници, американските военни и техните съюзници от НАТО се обърнаха към провокации срещу цивилни самолети. Във връзка с тези провокативни действия на посолството на САЩ в Москва на 8 декември бе връчена протестна нота, предупреждаваща за опасните последици от подобно безразсъдство“, коментира Захарова.

Москва, като си запазва правото да отговори на съответните предизвикателства от Съединените щати и ръководените от нея членове на НАТО, призовава за съществен диалог относно гаранциите за сигурност и обсъждане на начини за намаляване на военно-политическото напрежение, включително варианти за предотвратяване на опасни инциденти във въздуха и морето.

„В противен случай всички средства, с които разполагаме, ще бъдат използвани за предотвратяване и премахване на възникващи заплахи“, каза дипломатът.

Захарова подчерта, че неприемливата и опасна дейност на авиацията на страните членки на НАТО, когато полетите на американски военни самолети и съюзници на САЩ в алианса се извършват без радиовръзка, предоставяне на планове за полети и получаване на разрешение за контрол на въздушното движение, крие сериозни рискове за безопасността на гражданските самолети. „Това нарушава основните принципи на международната въздушна навигация в съответствие с Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г., както и други норми на международното право“.

Предупреждението пред американската страна, изброява скорошни инциденти, „които само по щастливо стечение на обстоятелствата и благодарение на навременната реакция на руските пилоти и авиодиспечерите не доведоха до трагедия“. По-специално, документът се отнася до инцидентите от 6 и 13 октомври, както и от 3 декември, когато американски военни самолети опасно се приближиха до граждански полети.

„Изключително благодарение на професионализма и дисциплината на нашите авиационни служби успяхме да сменим ешелона и сблъсъкът беше предотвратен“, добави Захарова.

Източник: news.bg   

Най-ново

Виж още

Избрани