Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия след няколко дни ще предаде на САЩ предложения в областта на сигурността, каза Путин; той е обезпокоен от възможността Украйна да се присъедини към НАТО

[post-views]
Путин ще направи тази седмица първите си посещения в чужбина след началото на войната в Украйна

Русия ще продължи диалога със Съединените щати. Москва ще подготви предложения в областта на сигурността и ще ги предаде на Вашингтон след няколко дни, обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции.

Той говори на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис след срещата им в Сочи днес – ден след като проведе видеоконферентен разговор с американския си колега Джо Байдън.

Разговорът ми с Байдън бе открит и конструктивен и най-важното е, че има възможност да продължим диалога, каза Путин пред репортери. В същото време той отхвърли твърденията, че Русия планира атака срещу Украйна, и ги определи като провокация.

„Не може да не ни безпокои перспективата за възможно приемане на Украйна в НАТО, заяви Путин. Той се аргументира, че „от това, безусловно, ще последва разполагане в (съседната на Русия страна) на съответните военни контингенти, бази и заплашващи ни оръжия“.

През последните десетилетия инфраструктурата на НАТО се доближава до границите на Русия, въпреки че тя много пъти изрази опасения в тази връзка, отчете Путин. „И сега ние виждаме комплекси за противоракетна отбрана в Полша и Румъния“, напомни той.

Путин подчерта, че НАТО води ясно изразена конфронтационна линия срещу Русия.

Разширяването на Северноатлантическия съюз на изток, включително с Украйна, е много чувствителна тема за сигурността на Русия, предупреди той.

Путин обобщи позицията си, че „Русия води външна политика за мир, но има правото да защитава своята сигурност“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани