Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон: Миграционните кризи показват необходимост от укрепване на външните граници на ЕС

[post-views]
Макрон: Миграционните кризи показват необходимост от укрепване на външните граници на ЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза в четвъртък, че Франция ще използва ротационното си председателство на Европейския съвет, за да засили способността на Европа да контролира външните си граници, съобщава „Франс 24“.

Макрон каза, че мигрантската криза на източния фланг на Европейския съюз показва необходимостта от действие.

Макрон представя своите приоритети за френското председателство, което започва на 1 януари 2022 г. Шестмесечното ротационно председателство съвпада с президентските избори на страната през април.

Макрон представя своя план за предстоящото председателство, което е 13-то за страната от 50-те години на миналия век. Той разглежда три основни теми в речта си: по-амбициозни действия на ЕС по отношение на изменението на климата, дигиталните технологични гиганти и Европа да е по-суверенна.

Макрон се съсредоточава и върху стратегическата автономия на Европа. Общата тема е Европа, която защитава, защитава своите граждани и околната среда.

„По време на нашето председателство ние инициираме реформата на Шенгенското пространство в две посоки. Първо, политическата администрация на Шенгенското пространство, за което, както и в случая с еврозоната, ще бъде създадена специална организация, в рамките на която ще се провеждат срещи. Освен това трябва да засилим контрола по външните си граници и да гарантираме тяхната защита – това е едно от ключовите условия за гарантиране на свободното движение в рамките на ЕС“, коментира Макрон.

„Второ, това е създаването на механизъм за спешна подкрепа в случай на криза на границата. Държавите, чиито граници се намират на външния край на ЕС, трябва да разчитат на пълната подкрепа на граничната агенция Frontex …  както и подкрепления на полицаи и жандармеристи от други държави на ЕС“, добави той.

Източник: news.bg 

Най-ново

Единична публикация

Избрани