Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По стара традиция: Новият първи дипломат на Германия на посещение във Франция

[post-views]
Бербок: Войната в Украйна показва, че трябва да ускорим евроинтеграцията на Западните Балкани

Първа среща на ниво външни министри между Франция и Германия. Едва встъпила в длъжност първият дипломат на Берлин Аналена Бербок се срещна с френския си колега Жан Ив льо Дриан в Париж.

Добрите отношения между Франция и Германия, като двете най-големите икономики на ЕС, винаги са били една от формулите за успеха на 27 членния блок. 

Аналена Бербок – външен министър на Германия:

„Париж, като първа моя визита е повече от традиция. За мен лично това е много важно, защото Германия няма по близък приятел от Франция. Не само по отношение на френско-германското приятелство а и  защото Европа винаги е била гръбнака на германската дипломация.

Именно Европа се оказа и основната тема по време на срещата между първите дипломати на Париж и Берлин, в контекста на предстоящото френско председателство и продължаващите здравна и мигрантска кризи, пред които е изправен ЕС.

Жан Ив льо Дриан –  Министър на външните работи на Франция:

„Вече мога да Ви кажа, че съм доволен, не само от факта, че имаме стабилно германско правителство преди да поемем  председателството, но и приветствам, неговото желание да работи с нас, за една по-зелена, по-социална и по суверенна Европа.“

Френското правителство не крие, че иска да изгради бързо здрави връзки с новото правителство в Берлин, като още в петък се очаквано новия германски канцлер Олаф Шолц да посети първо Париж, преди да замине за Брюксел.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани