Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Израел обсъждат военни учения за най-лошия сценарий относно Иран

[post-views]
Държавният секретар на САЩ и израелският министър на отбраната обсъдиха възможностите за противодействие на Иран

Очаква се по-късно днес военните министри на САЩ и Израел да обсъдят евентуални военни учения, които ще подготвят най-лошия сценарий за унищожаване на ядрените съоръжения на Иран, ако дипломацията се провали и ако ръководителите на техните нации поискат това. Това е разкрил високопоставно американско длъжностно лице пред „Ройтерс“.

Планираните разговори на САЩ с гостуващия израелски министър на отбраната Бени Ганц следват брифинг на 25 октомври от ръководителите на Пентагона до съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан относно пълния набор от налични военни варианти, за да се гарантира, че Иран няма да може да произведе ядрено оръжие, уточни пожелалото да остане анонимно длъжностно лице.

Иран отрича да иска ядрени оръжия, твердейки, че иска да овладее ядрената технология за мирни цели.

Подготовката на САЩ и Израел, за която не е съобщавано по-рано, подчертава безпокойството на Запада относно трудните ядрени преговори с Иран, за които президентът Джо Байдън се надяваше да възродят ядреното споразумение от 2015 г., изоставено от неговия предшественик Доналд Тръмп.

Но американските и европейските служители изразиха смущение след разговорите миналата седмица от широките искания на новото, твърдолинейно правителство на Иран, засилвайки подозренията на Запада, че Иран играе за времето, докато напредва ядрената си програма.

Американският служител отказа да предостави подробности за потенциалните военни учения.

„Ние сме в тази туршия, защото ядрената програма на Иран напредва до точка, отвъд която има някаква конвенционална обосновка“, каза служителят, като все още изразява надежда за дискусии.

Посолството на Израел във Вашингтон и мисията на Иран към ООН не отговориха веднага на искания за коментар.

Ганц, в публикация в Twitter, когато заминава за Съединените щати, каза: „Ще обсъдим възможни начини на действие, за да гарантираме прекратяването на опита на (Иран) да навлезе в ядрената сфера и да разшири дейността си в региона“. Той не даде подробности.

Ядрените преговори ще бъдат възобновени в четвъртък, според председателя на преговорите служител на Европейския съюз, а специалният пратеник на САЩ за Иран планира да се присъедини към тях през уикенда.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи миналата седмица, че Иран е започнал процеса на обогатяване на уран до 20% чистота с една каскада или клъстер от 166 усъвършенствани машини IR-6 в завода си Фордоу, който е вкопаен в планина, което затруднява атаката.

Споразумението от 2015 г. облекчи санкциите на Иран, но наложи строги ограничения върху дейностите му по обогатяване на уран, като удължи времето, необходимо за производството на достатъчно делящ се материал за ядрено оръжие, ако пожелае, до поне една година от около два до три месеца. Повечето ядрени експерти казват, че този период сега е значително по-кратък.

Подчертавайки колко силно е ерозирана сделката, този пакт изобщо не позволява на Иран да обогатява уран във Фордоу, камо ли с усъвършенствани центрофуги.

Тъй като ядрените ползи от сделката сега са сериозно компрометирани, някои западни представители казват, че остава малко време, преди основата на сделката да бъде повредена и не може да бъде поправена.

Подобни учения на Съединените щати и Израел биха могли да адресират призивите на Денис Рос, бивш високопоставен служител на САЩ и експерт по Близкия изток, и други, за да сигнализират открито на Иран, че Съединените щати и Израел все още са сериозни за предотвратяване на получаването на ядрено оръжие.

„Байдън трябва да разубеди Иран от идеята, че Вашингтон няма да действа военно и ще спре Израел да го направи“, написа Рос миналия месец.

Рос дори предложи, че Съединените щати може би трябва да сигнализират за готовност да дадат на израелската армия разрушаващия бункери Massive Ordnance Penetrator, бомба от 30 000 паунда.

Попитан за подобни забележки относно възпирането, високопоставеният служител на САЩ каза: „Когато президентът Байдън казва, че Иран никога няма да получи ядрено оръжие, имам предвид, че той го има предвид“.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани