Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
ВМС на САЩ получиха 71-вия  разрушител тип Arleigh Burke

В корабостроителницата Huntington Ingalls Industries в Паскагула се състоя церемонията по предаването на ВМС на САЩ на поредния разрушител тип Arleigh Burke – USS Frank E. Petersen Jr. (DDG-121). Корабът е кръстен на първия афроамерикански пилот в американската история Франк Петерсън-младши, който по-късно става първият чернокож генерал в морската пехота на САЩ.
USS Frank E. Petersen Jr. (DDG-121) е 71-вият разрушител тип Arleigh Burke във ВМС на САЩ. Предаването на ВМС бе планирано за 2020 г., но поради пандемията от COVID-19 бе отложено с една година.
USS Frank E. Petersen Jr. (DDG-121) е част от серия от 9 кораба от модифициран Flight IIA вариант. Корпусът на тези кораби е увеличен до 155,29 м при запазване на същата максимална ширина от 20 м. По-голямата част от оборудването е интегрирано в модулите преди окончателното сглобяване на кораба. За да се намали радарният силует, вертолетните хангари са изработени от композитни материали. Направени са редица подобрения за комфорта на екипажа. Разрушителят е въоръжен с 2 УВС Mk.41, предназначени за общо 96 ракети (32 + 64) – крилати ракети BGM-109 Tomahawk, противоподводни RUM-139 VL-ASROC или зенитните SM-2. На борда са базирани два хеликоптера SH-60 Seahawk.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани