Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Шипченци  не са забравени

На 4 декември се навършиха 74 години от създаването на 5-а Шипченска механизирана бригада. Всъщност с това наименование тя е от 1 октомври 2000 г. Но е наследник на 1-ва танкова дивизия с щаб в Казанлък, сформирана на 4 декември 1947 г., по-късно реорганизирана и преименувана на 5-а танкова дивизия и на 5-а танкова бригада. А от 1998 г. става 5-а Шипченска танкова бригада.
От 1 октомври 2000 г. формированието в Казанлък бе реорганизирано в 5-а Шипченска механизирана бригада. Започнаха да се водят ротни и батальонни (батарейни и дивизионни) тактически учения и тактически учения с бойни стрелби, като коренно се промени тематиката им.

Учение на полигон „Корен”

Първи своите занятия започваха отделенията, на които се обръщаше особено внимание. Примерно в края на юли 2002 г. на гарнизонния учебен център „Тюлбето” край Казанлък стреляха отделенията от взвода на лейтенант Стойко Гюров. На проверка бяха дошли началникът на щаба на 2-ри армейски корпус бригаден генерал Кирчо Куртев, командирът на 5-а бригада бригаден генерал Венцислав Младенов и началникът на отдел „Подготовка и използване на войските” на 2-ри армейски корпус полковник Валентин Янков. Действията наблюдаваха майор Ганьо Ганчев от щаба на бригадата, началникът на щаба на батальон майор Анатолий Атанасов и капитан Иван Иванов – командирът на ротата, от чийто състав бе отделението. Тактическите действия бяха оценени като отлични. А сглобят ли се отделенията, нататък бе много по-лесно да се сглобят взводът, ротата и батальонът.

Ще се запомни двустепенното командно-щабно учение на 5-а бригада „Съвместни усилия 2002”, което за първи път бе на хуманитарна тематика. Разиграни бяха обстановки по регистрирано земетресение, разрушени жилищни и обществени сгради, затрупани хора, скъсани далекопроводи, дерайлиране на цистерни с втечнен хлор и напукани стени на язовирите „Пясъчник” и „Копринка”. Командирът на бригадата бригаден генерал Венцислав Младенов, подпомаган от своя щаб, трябваше да взима решения за действие в зоната на операцията – как да използва силите и техните средства, както и придадените формирования, за да могат да бъдат ликвидирани последствията от земетресението…
Шипченци набираха скорост в подготовката. Важни бяха и участията на военнослужещи и формирования от бригадата в мисии зад граница.
Но… започна предислокация. До 1 юни 2007 г. бригадата трябваше да се измести от Казанлък в гарнизоните Плевен, Враца и Шумен. А в района в Казанлък се настаниха формирования от 61-ва Стрямска механизирана бригада…
Командири на 5-а Шипченска механизирана бригада бяха бригаден генерал Венцислав Младенов – от 1 октомври 2000 г. до 21 април 2008 г. (командвал 2 години и 5-а танкова бригада) и бригаден генерал Валентин Буров – от 21 април 2008 г. до 1 юли

Бригаден генерал от запаса Валентин Буров: Бяхме станали истинска бойна единица

При предислокацията на 5-а механизирана бригада бях неин началник-щаб със звание полковник. Техниката и хората, които бяха за Северна България, преминаха през прохода „Шипка”, разказва бригаден генерал от запаса Валентин Буров.
Какво е било характерно за това формирование? 5-а бригада, попълнена с 2500 военнослужещи, беше дислоцирана в три гарнизона – Враца, Шумен и Плевен. Провеждахме учения край Враца, на полигон „Корен”, на полигон „Дивдядово”… Във Враца имахме механизиран батальон, а в Шумен механизиран батальон и артилерийски дивизион. Наши военнослужещи и контингенти участваха във всички мисии на Българската армия зад граница, отговаря вторият и последен командир на 5-а механизирана бригада. Той приема тази длъжност на 21 април 2008 г., след като бригаден генерал Венцислав Младенов преминава в запаса. А малко преди това се връща от мисия в Афганистан като командир на контингент.
Как е приел съкращаването на бригадата? Бях накрая на военната си служба и приех болезнено ликвидирането не заради мен, а заради хората. Една-две години ни трябваха, докато сглобим формированията, и когато вече трябваше да се радваме, че бригадата беше станала истинска бойна единица, някой реши, че трябва да я махне, с болка споменава бригаден генерал от запаса Валентин Буров. Той преминава в разпореждане от 1 юли 2012 г., когато 5-а механизирана бригада престана да съществува.

Бригаден генерал Венцислав Младенов: Проведохме учение на тема, която не е играна отпреди 10–15 години

„На полевия учебен полигон „Корен” се проведе тактическото учение с бойни стрелби на механизирания батальон с командир майор Любомир Вачев от 5-а Шипченска бригада. Той беше усилен със самоходния артилерийски дивизион на подполковник Красимир Марков и противотанковата батарея на капитан Бончо Бонев… За резултатите от полевото обучение, както и по други въпроси, засягащи 5-а Шипченска бригада, разговаряме с нейния командир бригаден генерал Венцислав Младенов, който бе и ръководител на ТУБС.
– Господин бригаден генерал, каква е вашата оценка за тактическото учение с бойни стрелби на усиления механизиран батальон?
– Учението беше проведено съгласно плана за подготовка на бригадата. Темата му „Марш на механизирания батальон с предвиждане за влизане в бой” е специфична и е много трудна за обучение и изпълнение. Може би от 10–15 години не се е играло учение на такава тема, тъй като рядко се налага да се използва срещният бой. Но като гледах действията на командирите, останах удовлетворен от тяхната подготовка, от тяхната ангажираност към задачите…”
в. „Българска армия”
25 юни 2004 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани