Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън разговаря със Зеленски по телефона. Путин обвини Украйна в геноцид в Донбас

[post-views]
Байдън е казал на Нетаняху, че САЩ няма да участват в израелска контраофанзива срещу Иран

Украйна има пълната подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната си цялост. Това е уверил американският президент Джо Байдън украинския си колега Володимир Зеленски в телефонен разговор. Според Байдън най-добрия начин Украйна да преодолее конфликта с Русия засега остава дипломацията. Междувременно обаче Москва втвърди тона си и обвини Киев в геноцид.

След видеоконферентната си среща с руския президент Владимир Путин американският президент Джо Байдън разговаря по телефона и с украинския си колега си Володимир Зеленски. От прессъобщението на Белия дом става ясно, че Байдън е потвърдил „непоклатимия“ ангажимент на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Украйна и е предложил Вашингтон да влезе в ролята на посредник между Киев и Москва. За сега обаче дипломатическото решение на конфликта е малко вероятно, след като руският президент Владимир Путин втърди тона си към Украйна. Според него Киев насажда русофобия и провежда геноцид срещу руско говорящото население в Донбас. За Белия дом обаче реториката на Путин е насочена към вътрешната аудитория и е част от пропагандата на Кремъл.

Джен Псаки – говорител на Белия дом:

„Руснаците са известни със своите риторични ескалации и най-вече с разпространяването на дезинформация по света, особено в страните от източния фланг. Затова трябва да внимаваме с тези техни усилия да информират обществеността.“

САЩ и ЕС бяха категорични, че ако Русия реши да нападне Украйна, то ще бъде наказана с пакет от тежки икономически санкции. За Москва обаче, която хвърля вината за напрежение върху НАТО, нормализирането на нещата минава през правната   гаранция, че Алиансът няма да се разширява повече на изток и няма да разполага военни бази и съоръжения в страни по западната и граница, като Украйна и Грузия. Искане, което обаче САЩ и Запада, едва ли биха уважили.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани