Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Емирствата купиха 80 изтребителя Rafale F4

[post-views]

Франция ще достави на ВВС и ПВО на Обединените арабски емирства (ОАЕ) изтребители Rafale F4, хеликоптери H225M Caracal и боеприпаси за тях на стойност около 16 млрд. евро. Споразумението бе подписано в Дубай от френския президент Еманюел Макрон и престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахайян. Това стана по време на 2-дневната обиколка на френския президент в страните от Персийския залив, където посети още Катар и Саудитска Арабия. В допълнение към закупуването на 80 изтребителя Rafale от Dassault Aviation ОАЕ поръчаха и 12 военни хеликоптера Airbus H225M Caracal. Доставките ще са в периода 2027–2031 г.
ВВС на ОАЕ са първият чуждестраненен купувач на Rafale F4. Стандартът F4 включва интегрирането на разработения от Thales усъвършенстван радар RBE2, тип AFAR; целеуказателен контейнер TALIOS; разузнавателен контейнер Reco-NG; подобрени комуникации; подобрен нашлемен дисплей и нов блок за управление на двигателя. Има и нови оръжия като управляеми ракети „въздух–въздух“ MICA NG и модулни боеприпаси AASM тип „въздух–повърхност“ с тегло 1000 кг. Освен подобренията на хардуера и софтуера вариантът F4 ще има нова сателитна антена и система за самодиагностика. Вариантът F4 е в процес на полетни изпитания.
Rafale е френски многоцелев изтребител от 4-то поколение с първи полет през 1986 г. Той бе приет от ВМС и ВВС на Франция, съответно през 2004 и 2006 г. Rafale е изцяло френски проект и остава последният европейски самолет, построен без американска или друга чужда помощ.
Първото му бойно използване бе през март 2007 г. в операцията на НАТО в Афганистан. Освен това Rafale бяха използвани и в операцията на НАТО в Либия през март 2011 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Виж още

Избрани