Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС удря със санкции руските военни наемници „Вагнер“

[post-views]
„Вагнер“ – частната армия за държавни цели

Европейският съюз ще наложи в понеделник пакет от санкции срещу цели, свързани с руската частна армия „Вагнер“, обвинена, че предизвиква проблеми в различни конфликти, предаде „Франс прес“.

Външните министри на страните членки на ЕС ще се срещнат в Брюксел следващата седмица и ще одобрят списък с лица и фирми, които ще бъдат ударени със замразяване на активи и забрани за издаване на виза, уточниха дипломати.

Служители на „Вагнер“ бяха идентифицирани да провеждат операции в няколко конфликтни зони, включително съседната на Русия Украйна, разкъсаната от война Сирия и няколко неспокойни африкански държави.

По-специално Франция притиска своите партньори от ЕС да действат, като се аргументира, че действията на „Вагнер“ в Либия, Мали и Централноафриканската република (ЦАР) имат дестабилизиращ ефект.

Руското правителство отрича каквато и да е връзка с групировката, която е сравнявана с подобни частни военни американски военни подразделения, като известната бивша група Blackwater.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан обаче ги нарече „компания от руски наемници, която води война като прокси на Русия“ и добави: „Дори Русия да отрича, никой не се заблуждава.“

Европейските дипломати уточниха, че Общността ще използва няколко съществуващи режима на санкции, за да добави имена на служители и фирми, свързани с „Вагнер“, към списъците с ударени.

Те предупредиха, че списъкът ще бъде и предупреждение към страни, изкушени да наемат части на „Вагнер“, като Мали, бивша френска колония, където европейски войски се сражават с ислямистки бунтовници.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани