Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон посрещна Шолц в Париж на първото му пътуване в чужбина като германски канцлер

[post-views]
В реч по случай 1 май Олаф Шолц обеща пенсионната възраст да не бъде вдигана

Френският президент Еманюел Макрон днес посрещна новия германски канцлер Олаф Шолц в Париж за работна среща,

на която двамата лидери на ЕС ще търсят общи позиции за справяне с кризите в рамките на блока и извън него, съобщи Ройтерс.

Дипломати заявиха, че срещата може да предостави на Макрон възможност да поеме по-голяма роля във френско-германския диалог и в рамките на Европейския съюз, след като Ангела Меркел се оттегли след 16 години начело на Германия.

„Макрон е достатъчно мъдър, за да поеме лидерството в Европа за няколко години“, заяви пред Ройтерс дипломат от малка страна от ЕС.“Ако бъде преизбран, той ще използва времето разумно, за да бъде начело, тъй като Германия ще бъде по-слабият партньор.“

Избран през 2017 г., Макрон почти сигурно ще се стреми към втори президентски мандат през следващата година, въпреки че все още не е обявил своята кандидатура.

Размерът на германската икономика, която е най-голямата сред 27-те държави ЕС, дава на всеки германски канцлер огромно влияние. Но Макрон, който заяви, че Меркел е „научила на много“ „импулсивния президент“, какъвто е бил в началото, ще се опита да използва председателството на Франция на ЕС, за да постигне своите приоритети, докато Шолц се опитва да стъпи на краката си. Париж поема шестмесечното ротационното председателство на 1 януари.

Пристигайки в Елисейския дворец днес, сдържаният Шолц се поздрави с Макрон с докосване на юмруци. Докато френският президент придружаваше германския си гост по стълбите, той го потупа по гърба. Стана известно, че при първата им среща Макрон се е обърнал към Шолц със „скъпи Олаф“.

Френските официални лица твърдят, че начело на дневния ред в срещата между двамата ще бъде напрежението около Украйна, която според американски служители може да бъде изправена пред нахлуване на руски войски в началото на следващата година. Москва отрича каквито и да било планове за инвазия в Украйна.

Макрон беше установил приятелски отношения с предшественика на Шолц, Ангела Меркел, която наруши германската традиция, като подкрепи безпрецедентните съвместни усилия на ЕС за емитиране на общ дълг по време на пандемията от КОВИД-19.

Но двамата политици си противоречаха по някои ключови въпроси, включително вноса на газ от Русия, как да се защити

Европа, както и отношенията с други големи политически и икономически конкуренти, включително Китай.

Френските дипломати изглеждат оптимистично настроени относно перспективите за връзките с Германия при Шолц, като се позовават на европейския „стратегически суверенитет“ в коалиционното споразумение, което го изведе на власт, и което

според тях е отзвук от стремежа на Макрон за европейска „стратегическа автономия“, отбелязва агенцията.

Друг ключов въпрос е как да се финансира преходът към по-зелена енергия и дали ядрената енергия и природният газ могат да бъдат да бъдат разглеждани от ЕС като възобновяеми – и подходащи за субсидиране – източници.

Макрон иска да изгради нови ядрени реактори във Франция, докато германските планове за постепенното им премахване са известни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани