Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нобеловата награда за мир беше връчена на Дмитрий Муратов и Мария Реса на церемония в Осло

[post-views]
Някои факти за Нобеловата награда за мир

Журналистите Дмитрий Муратов и Мария Реса получиха днес Нобеловата награда за мир на церемония в Осло, предаде Ройтерс. Те бяха обявени за лауреати в началото на октомври, припомня агенцията.

Муратов каза при приемането на наградата, че е възможно да избухне война между Русия и Украйна. По думите му хората на властови позиции в Русия активно поощряват идеята за конфликт. Руският журналист заяви, че в неговата родина политиците, които избягват кръвопролитията, обикновено са смятани за слаби, а отправянето на заплахи за война към света се разглежда като „дълг на истинските патриоти“

„Властимащите активно насърчават идеята за война“, каза Муратов, който е главен редактор на в. „Новая газета“. „Освен това в главите на някои луди геополитици евентуална война между Русия и Украйна вече не е нещо невъзможно“, каза той.

Според него журналистиката в Русия преминава през „тъмна долина“, след като стотици журналисти, медии, правозащитници и неправителствени организации са окачествени като „чуждестранни агенти“.

„В Русия това означава „врагове на народа“, заяви Муратов, който посвети своята награда на „цялата общност на разследващите журналисти“ и своите колеги от „Новая газета“, загубили живота си.

При получаването на отличието Реса пък повтори своя призив за реформа на социалните медии.

„Нашата най-голяма нужда днес е да трансформираме тази омраза и насилие, отровната тиня, която се движи в нашата информационна екосистема, приемана като приоритет от американските интернет компании, които печелят повече пари, разпространявайки тази омраза и пробуждайки най-лошото в нас“, каза филипинската журналистка, която е съосновател на новинарския уебсайт „Раплър“.

Тя призова „САЩ да реформират или отменят параграф 230, законовия текст, който разглежда социалните медийни платформи като доставчици на услуги“.

Муратов и Реса бяха удостоени с Нобеловата награда за мир за 2021 г. като признание за водената от тях битка за свободата на словото.

Това е първият случай, в който отличието се дава на журналисти, след като през 1935 г. то беше присъдено на германеца Карл фон Осиецки, разкрил тайната програма за превъоръжаване на Германия.

В своята реч Реса отбеляза, че Фон Осиецки така и не е успял да получи своята награда, тъй като е умрял в нацистки концентрационен лагер.

„С връчването на наградата на журналисти днес Нобеловият комитет показва, че става дума за сходен исторически момент, нова екзистенциална точка за демокрацията“, каза Реса.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани