Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Честваха 100-годишнината на герой от Дравските боеве

[post-views]
Честваха 100-годишнината на герой от Дравските боеве

Спокойствието е рецептата за дълголетие, казва редник от запаса Никола Пенчев от с. Златна нива, Община Каспичан

Спирдон СПИРДОНОВ

С аплодисменти бе посрещнат в читалището на с. Златна нива, Община Каспичан, ветеранът от Втората световна война редник от запаса Никола Пенчев. С него бяха дъщеря му Виолета и внукът Мартин. Поводът за празника бе неговата 100-годишнина, която той навърши на 8 декември. Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов той бе отличен с грамота, която бе връчена на столетника от началника на Военно окръжие – Шумен, подполковник Георги Георгиев. Поздравителен адрес, грамота и почетен плакет юбилярят получи от председателя на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) доц. д-р Иван Сечанов.

Направи силно впечатление гордостта на неговите съселяни, че с тях живее  герой от Дравските боеве през март 1945 г., който въпреки раняването си през октомври 1944 г. в сраженията край Стражин и Страцин продължава участието си във войната до победата. А каква е рецептата за дълголетието? Редник Пенчев отговаря с една дума: „Спокойствие“. Другите обаче допълват: изпълнен дълг, трудолюбие и уважение към хората.

Щастлива съм, че го познавам, казва кметът на Община Каспичан Милена Недева. Впрочем тези добри думи в една или друга форма бяха в основата на десетките поздравления. Уважението си към ветерана засвидетелстваха още областният управител на Шумен Венцислав Венков, кметът на Община Шумен Любомир Христов, народни представители от Шумен от политическите партии и коалиции „Продължаваме промяната“, ГЕРБ–СДС“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“.

Курсантите от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ бяха подготвили специално видеообръщение. На самото тържество имаше предствители от тях. Поздравления бяха изпратили началникът на гарнизона, деканът на факултета и командирът на механизирания батальон. Приветствие поднесе лично старшина от запаса Илия Илиев, представител на Асоциацията на ветераните миротворци. Не бяха малко подаръците, включително и парични, от Община Каспичан, Областната организация на СВВБ и фирми.

Тържеството премина при отличното домакинство на кмета на селото офицера от запаса Ивайло Пенев и читалище „Васил Левски 1927“. То бе организирано благодарение и на усилията на председателя на Областната организация на СВВБ в Шумен полковник от запаса Николай Калев и началника на Военното окръжие подполковник Георги Георгиев, който е заместник-председател на СВВБ–Шумен. Интересно е да се отбележи, че окръжието и местната структура на СВВБ осъществяват всички дейности по подпомагане на ветераните и съхраняване на военната история. Сключеното споразумение между ЦВО и ЦУС на СВВБ създава предпоставки за координиране на дейността им.

В област Шумен живеят петима ветерани от войната. Всяка година ръководството на гарнизона и Североизточното държавно предприятие осигуряват необходимите дърва за огрев. Няколко са фирмите и стопанските организации, които периодично подпомагат ветераните или ги зарадват с подаръци. Ветераните се радват и на благоразположение на общинските администрации в Шумен, Нови пазар, Каспичан и Върбица.

Най-ново

Единична публикация

Избрани