Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НС ще решава за придобиване на още три ракети Sidewinder

[post-views]
НС ще решава за придобиване на още три ракети Sidewinder

Спирдон СПИРДОНОВ

През юли 2019 г. 44-тото Народно събрание (НС) прие Закон за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“, включително международен договор (LOA) BU-P-AAD Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги.

Преди две седмици Министерският съвет одобри промяна на договора за ракетите. Упълномощи министърa на отбраната да проведе преговорите и да подпише договора при условие на последваща ратификация. В правителственото решение е записано, че влизането в сила на допълнението и изменението след ратификация от НС ще позволи придобиване на допълнително въоръжение, резервни части и услуги, без да се променя вече заплатената сума по договора.

Не се случва често България да има възможност да получи повече стоки и услуги по международен договор, който вече е сключила, казва по този повод на правителственото заседание министърът на отбраната Георги Панайотов. Сумата по договора била платена 100% авансово, тъй като статутът на България към този момент не е допускал други опции.

Стана ясно, че ще останат неизразходвани средства, с които може да се придобият още три броя ракети Sidewinder и те да станат 15. Предлага се възможност за доставка допълнително на контейнери и резервни части за ракетите без увеличаване на стойността на подписания вече договор.

Най-ново

Единична публикация

Избрани