Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Байдън  и Путин не се разбраха за Украйна

Досегашният финансов министър на Германия Олаф Шолц става четвъртият социалдемократ начело на Германия от Втората световна война насам. Бундестагът одобри назначаването му и с това на практика приключва 16-годишното управление на Ангела Меркел и оглавяваните от нея през по-голямата част от този период християндемократи.
Ангела Меркел, първата жена, управлявала Германия, бе 5860 дни на висшия пост, девет дни, преди да достигне рекорда на своя наставник Хелмут Кол.

Германия ще бъде управлявана от трипартийна коалиция, съставена от социалдемократите (основен коалиционен партньор), либералите и „Зелените”. Трите партии никога не са управлявали заедно на национално ниво. Досега социалдемократите бяха част от властта в Германия в коалиция, в която водещи бяха християндемократите. Половината от министрите в новия кабинет са жени – не само в отбраната (пост, заеман от жени и в правителства на Меркел), но и например във външните работи, за пръв път от век и половина.

Правителството на Шолц обещава и политика, силно подкрепяща ЕС, която цели „да повиши стратегическия суверенитет на Европейския съюз” и по-успешно да брани „общите европейски интереси”. Бъдещият шеф на дипломацията – природозащитничката Аналена Бербок, планира същевременно да възприеме по-твърд курс спрямо авторитарни режими като Китай и Русия. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани