Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Левски“ и ЦСКА преследват съюз

[post-views]
„Левски“ и ЦСКА преследват съюз

В скоро време представители на футболните общности, представляващи „Левски“ и ЦСКА–София е възможно да влязат в съюз срещу държавата и ръководството на БФС. Преди дни уредникът на музея на червените от Борисовата градина Христо Христов и Илия Христов, който е създал музейната сбирка на „Герена“, представиха общи проекти за размяна на копия на легендарни купи, но и се обединиха около мнението, че държавата трябва да даде рамо на най-големите български клубове и да построи стадиони на сини и червени.
В спора определено се намесва и БФС, ала там вижданията на двете общности се разминават, тъй като от ЦСКА–София са твърдо зад Димитър Бербатов, а мажоритарният собственик на „Левски“ Наско Сираков обяви, че няма как да заличи приятелство на четири десетилетия с Борислав Михайлов, който в момента е действащ президент на централата в Бояна.
Принципно собствениците на двата клуба са в добри отношения от години, но фенската маса на отборите си остава разделена по редица проблеми. В отминалите седмици служебният спортен министър Андрей Кузманов неколкократно призова ЦСКА–София да плати близо 4 млн. лв. на дружеството „Сердика спортни имоти“ и по този начин не само да спаси това дружество, но и да изчисти дълговете си за наеми към държавата. В отговор последва гневна декларация, в която дори се говори за Истанбулска конвенция и джендъри. От ММС пък добавиха, че ще инициират поредна среща с представители на футболния клуб, за да ги приканят да си платят борча.
В същото време от Борисовата градина обявиха, че ЦСКА– София е подписал договор за партньорство с английската компания „Триванди“, която подпомага SportFive в изготвянето на архитектурната и строителната част на проекти. Крайният продукт, който клубът ще получи, е подробен доклад (т.нар. Master plan), съдържащ конкретен бизнесмодел, както и ноу-хау за ефективно изграждане и управление на съоръжението на клуба.
А в Подуяне именно изграждането на Сектор А на стадион „Георги Аспарухов“ е причината „Левски“ да бъде изправен пред фалит. До края на годината са необходими милион и половина лв., които не е ясно как ще бъдат набавени. Преди да дойде март – пък са нужни още толкова, за да съществува синият клуб.
Няма да е изненада при сформирането на следващо правителство „сини“ и „червени“ вкупом да потропат на министерската врата. Посредник би трябвало да бъде БФС, ала в сегашната ситуация това няма как да се случи.
А ситуацията изглежда патова. Със сигурност ще е необходим изключителен политически такт на двата фронта, защото никой няма да спечели в този момент от конфронтация с двата футболни клуба. Колкото и наглед проблемът с тях да е нищожен, с оглед на глобалните държавни дела.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани