Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военнослужещ от Специалните сили е награден за отлично представяне в международния курс за рейнджъри, проведен в САЩ

[post-views]
Военнослужещ от Специалните сили е награден за отлично представяне в международния курс за рейнджъри, проведен в САЩ

Командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев връчи днес, 13 декември, награди от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и от свое име на лейтенант Антонио Чучуков за отличното му представяне на международния курс за рейнджъри, проведен в САЩ през август и септември тази година. На официалната церемония присъстваха посланикът на САЩ в България Н.П. Херо Мустафа, аташето по отбрана на САЩ полковник Пол Сиболд, кметът на община Пловдив Здравко Димитров и семейството на отличения военнослужещ.

Лейтенант Антонио Чучуков е завършил едва преди една година НВУ „Васил Левски“, гр.Велико Търново, специалност „Танкова и автомобилна техника“. Въпреки че придобитата квалификация не отговаря на длъжностите в Специалните сили на Българската армия, лейтенант Чучуков, убеден в своя избор, успява да влезе в редиците на СКСО и да премине квалификационните курсове и подготовки, които да му дадат възможност да работи като офицер – взводен командир в 3-а група Специални сили на СКСО.

През лятото на тази година е изпратен на курс за рейнджъри във Форт Бенинг, щат Джорджия, който е едно от най-трудните обучения на американската армия.

Заедно с около 500 обучаеми, от които само той и още петима души са чуждестранни студенти, започва курса с продължителност 61 дни, разделен на три фази.

Първата фаза е изключително натоварваща и проверяваща физическата издръжливост на обучаемите. Втората фаза се провежда в гористо-планинска местност с ограничено количество храна и почти никакъв сън. През третата фаза, провеждана в щата Флорида се проверяват способностите и уменията, както и останалите воля и сила на обучаемите в действия (засади, рейдове, патрули, преодоляване на водни препятствия) в блатисти райони.

На края на всяка фаза обучаемите получават оценка от инструкторите, според която продължават или отпадат от курса. Всеки един от групата бива оценяван за уменията си да ръководи или планира дадена операция, или да изпълнява поставена задача в зависимост от това на каква длъжност е назначен през съответния ден.

Оценка дават и самите обучаеми за своите колеги, като тази оценка се взема предвид при крайното класиране.

В края на третата фаза са останали едва 1/5 от стартиралите през първата. За гордост на България и Специалните сили на Българската армия, лейтенант Антонио Чучуков е студентът, събрал най-много положителни оценки от инструкторите и най-голям процент одобрение от своите колеги. Това води до класирането му на първо място в рейнджърския курс и удостояването с награда “William O.Darby” за завършването му като отличник на курса.

За своите постижения и защита честта и името на Специалните сили, на Българската армия и на Република България, министърът на отбраната на награди лейтенант Чучуков с награден знак „За вярна служба под знамената“ – IV степен, началникът на отбраната – с предметна награда раница, а командирът на СКСО – с предметна награда книга и грамота.

„Неговото представяне трябва да бъде пример за всеки един от нас, за всеки офицер и военнослужещ от Българската армия. Само така, в рамките на много тежко и сериозно изпитание и за волята, и за духа, човек може да защити своя собствен авторитет, авторитета на групата „Специални сили“ в която служи, на Специалните сили и на Българската армия. Лейтенант Чучуков е пример за подражание“, каза в словото си генерал-майор Матеев.

В обръщението си Н.Пр. Херо Мустафа изрази своето задоволство, че присъства на тази церемония и има възможността лично да поздрави лейтенант Чучуков за положените усърдие и труд, за постоянството, увереността и лидерските му умения, които са допринесли за изключителното му представяне в курса, както и да му връчи монетата на посолството.

Лейтенант Чучуков в отговор изрази своята благодарност към командира на СКСО, към командира си на група и към колегите си, както и към своето семейство, които са го подкрепяли и са му дали куража да се справи с всички предизвикателства.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани