Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия плаши с разполагането на ядрени ракети със среден обсег в Европа

[post-views]
Москва предупреди, че военната помощ за Украйна повишава риска от военна конфронтация със САЩ

Русия предупреди, че може да бъде принудена да разположи ядрени ракети със среден обсег в Европа в отговор на плановете на НАТО да направи същото, информира „Ройтерс“.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза в интервю пред руската агенция „Новости“, че Москва щяло да трябва да предприеме тази стъпка, ако НАТО откаже да се ангажира с нея за предотвратяване на подобна ескалация.

Неговите коментари допълнително повишиха залозите в противопоставянето между Изтока и Запада, в което Русия изисква гаранции за сигурност от Запада, докато САЩ и техните съюзници предупреждават Москва да се оттегли от това, което те виждат като възможна инвазия в Украйна – нещо, което Рябков отново отрече да е намерение на Русия.

Ядрените сили със среден обсег в Европа бяха забранени съгласно договор от 1987 г., сключен между съветския ръководител Михаил Горбачов и президента на САЩ Роналд Рейгън в това, което тогава беше приветствано като голямо смекчаване на напрежението по времето на Студената война. Вашингтон напусна договора през 2019 г., след като години наред се оплакваше от предполагаеми руски нарушения.

Рябков каза, че имало „косвени индикации“, че НАТО се приближава към повторното разполагане на ракети със среден обсег, включително възстановяването му миналия месец на 56-то артилерийско командване, което експлоатира ракети „Пършинг“ с ядрен капацитет по време на Студената война.

„Липсата на напредък към политическо и дипломатическо решение на този проблем ще доведе до това, че нашият отговор ще бъде от военен и технически военен характер“, каза той.

„Тоест ще бъде конфронтация, това ще бъде следващият кръг, появата на такива ресурси от наша страна. В момента няма такива, имаме едностранен мораториум. Призоваваме НАТО и САЩ да се присъединят към този мораториум. „

НАТО казва, че няма да има нови американски ракети в Европа и е готова да възпира нови руски ракети с „премерен“ отговор, който ще включва само конвенционални оръжия.

Но Рябков каза, че Русия има „пълна липса на доверие“ в НАТО.

„Те не си позволяват да правят нещо, което по някакъв начин би могло да повиши сигурността ни – вярват, че могат да действат както трябва, в своя полза, а ние просто трябва да преглътнем всичко това и да се справим с него. Това няма да продължи. „

Руският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха два часа разговори миналата седмица относно кризата в Украйна и искането на Москва за това, което тя нарича правно обвързващи гаранции за сигурност от Запада.

Рябков каза, че Русия ще представи своите последващи предложения на Съединените щати, а вероятно и на други страни от НАТО през следващите седмици. Говорителят на Путин обаче каза, че очаква руските идеи да бъдат представени тази седмица.

Източник: news.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found