Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посрещна началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Полша генерал Раймунд Анджейчак в България

[post-views]
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посрещна началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Полша генерал Раймунд Анджейчак в България

„Засилването на военното сътрудничество между Въоръжените сили на Република България и Република Полша е значим елемент за успешното провеждане на мисии и операции на НАТО и Европейския съюз в отговор на общите предизвикателства в областта на сигурността и отбраната. Убеден съм, че участието на военнослужещи от двете страни в националните военни учения е подходящ и ефективен начин за постигането на тази цел“. Това посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 14 декември, при проведения разговор с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Полша генерал Раймунд Анджейчак. Срещата между двамата висши военни се проведе в рамките на официалното двудневно посещение на генерал Анджейчак в Република България.

Адмирал Ефтимов изтъкна, че страната ни оценява оказаната подкрепа от Полша в поддръжката на въоръжение и военна техника на Българската армия, както и готовността за бъдещо съвместно сътрудничество по различни проекти за развитието на способностите на Въоръжените ни сили. Началникът на отбраната представи пред полския си колега възможности за съвместно сътрудничество и по проекти на ЕС в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната, в които България е водеща нация.

В рамките на срещата бяха обсъдени средата за сигурност в региона на Черно море, както и развитието на отбранителните способности на двете държави, гарантиращо адекватния им принос за адресиране на съвременните и бъдещи предизвикателства в областта на отбраната. Двамата се обединиха около общите отговорности и важната роля на двете държави за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страните-членки и партньори на Алианса във връзка с нарастващите предизвикателства по източния му фланг, като част от 360-градусовия комплексен подход за възпиране и отбрана.

Адмирал Ефтимов обърна внимание, че основните фактори, които оказват влияние върху подготовката и развитието на способностите на Българската армия, са протичащите в НАТО и Европейския съюз процеси в отговор на бързо променяща се среда на сигурност и изпълнението на поетите от страната ни международни ангажименти. Той посочи, че сътрудничеството в Черноморския регион и по източния фланг на Европейския съюз и НАТО е от първостепенно значение за противодействие не само на конвенционалните, но и на новите хибридни заплахи. Стабилността на Западните Балкани е от решаващо значение за сигурността в Евроатлантическата зона, обърна внимание началникът на отбраната.

Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Полша генерал Раймунд Анджейчак беше приет днес и от министъра на отбраната Стефан Янев. По време на разговорите бяха обсъдени двустранните отношения в областта на отбраната, перспективите за развитие на военнотехническото сътрудничество, както и теми от актуалния дневен ред на сигурността в региона.

По-рано днес адмирал Ефтимов и генерал Анджейчак се поклониха пред Паметника на Незнайния воин в столицата.

Утре в рамките на визитата двамата ще положат венци на саркофага на Владислав III Ягело (Варненчик) в гр. Варна и ще разгледат музейната експозиция, посветена на битката за освобождението на Балканите и Югоизточна Европа, в която загива полско-унгарският крал.

В Центъра „Военноморски координационен елемент“ генерал Анджейчак ще се запознае със задачите му по разкриване на опозната картина на море, ранното предупреждение за възникващи заплахи и отговорностите по гарантиране на сигурността в региона.

Официалната визита ще завърши във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, където пред госта ще бъде представена програмата за подготовка и възможностите за обмен на студенти между двете държави по учебни програми, свързани със сигурността и отбраната в морския домейн.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани