Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дъщерята на Навални прие от негово име наградата „Сахаров“

[post-views]
Дъщерята на Навални прие от негово име наградата „Сахаров“

Дъщерята на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който излежава присъда в затвора в родината си, прие днес от негово име наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за принос в областта на човешките права, предаде Асошиейтед прес.

Дария Навална бе посрещната с овации на церемонията, на която й бе връчена най-престижното отличие на ЕС за защита на човешките права.

Европейският парламент образно зашлеви политическа плесница на руския президент Владимир Путин, когато през октомври определи 45-годишния Навални за носител на наградата тази година, отбелязва АП.

Критикът на Кремъл едва оцеля след отравяне с нервнопаралитично вещество миналата година, за което твърди, че е било по поръчка на Кремъл. Москва отрича да е замесена.

Навални в продължение на няколко месеца се възстановяваше в Германия. След завръщането си Москва през януари той веднага беше арестуван и по-късно – осъден на затвор.

Дария Навална държеше снимка на баща си, докато говореше пред Европейския парламент. Тя се обяви против, според нея, прагматичния подход към отношенията с Русия и авторитарните режими като цяло.

Попитах баща ми дали искам да предам някакво послание от негово име. „Той отговори: „Кажи, че никой не може да се осмелява да приравнява Русия с режима на Путин. Русия е част от Европа и ние се стремим да станем част от нея“, каза родената през 2001 г. Дария Навална.

„Ние се стремим към Европа на идеите, почитаща човешките права, демокрацията и почтеността. И не искаме Европа на канцлерите и министрите, които мечтаят да получат назначение в борда на директорите на държавните компании на Путин или да плават на яхтите на олигарси“, подчерта дъщерята на руския опозиционер.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли нарече Навални „политически затворник“ и отново призова за незабавното му и безусловно освобождаване.

Наградата на ЕП носи името на съветския дисидент Андрей Сахаров. Тя учредена през 1988 г., за да бъде отдадено дължимото на хора или групи, защитаващи човешките права и фундаментални свободи.

Сахаров, който е лауреат на Нобеловата награда за мир, почина през 1989 г.

Миналата година наградата беше присъдена на опозицията в Беларус и нейната лидерка Светлана Тихановска, които отправиха предизвикателство срещу президента Александър Лукашенко след спорната му победа на изборите през август 2020 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани