Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Лили Иванова излиза на концерт в зала „Дружба“ в Хасково тази вечер


На втория от трите спектакъла в зала 1 на НДК тя изпя същите песни, до нея бяха същите музиканти, а пред тях – същата обичаща и изригваща с аплодисменти публика. Дали защото мина първоначалната сценична треска от старта на този нетипичен за нашите ширини концертен триптих, но на 15 декември Лили Иванова не просто изпя отново със сърцето си 15 приказки за любовта. Негласно, с усмивка, тя сякаш попита „Дали за теб съм пак онази същата“. Отговорът стана ясен в следващите 90 минути – истинският артист на живо всеки път е различен.

Лили въвлече всички в своя единствен и неповторим филм. Тя повдигна мъничко задкулисната завеса, за пореден път напомни за нечовешкия професионализъм на сцената и защо не трябва да се правят компромиси, дори като става дума за един прожектор.

На 15 декември няколко хиляди човека гледаха с душите си „Усещане за Лили“. Получи се точно това, както казва героят на Ал Пачино за жените – „докато ги гледате, вие живеете“. Защото любовта е живот, защото е по-силна от всичко, и защото е една. И много българи знаят това именно от песните на Лили.

В „Усещате за Лили“ животът тече сред декори на романтичен филм, в който няма прожектори: „Искам да помоля… Този фенер ми пречи… Зная, че снимате, но се съобразете, че има и певица все пак. Блести ми, нищо не мога да направя“. Публиката „сякаш чака“ (както пее в „Маската“) тези включвания на Лили, които са неизменна част от колорита на всяко нейно представление. Реплики имаше между нея и Ангел Попов-Ачо. Тонрежисъорът влиза в екипа на най-голямото име в българската поп музика малко след промените през 1989 г. и е неотлъчно до нея досега. „Имаме малки недоразумения с Ачо, но накрая всичко е добре“, обясни с усмивка Лили.

Повече от 15 години с нея е и Огнян Енев (пиано, тромпет и саксофон), авторът на „Този свят е жена“. В бенда са също Ангел Дюлгеров (китари и цигулка) и аранжор на цялата програма, Орлин Цветанов – цигулка, Росен Ватев – ударни, и вокалното трио „ЛаТиДа“ – беквокали. Към басиста Борис Таслев, който и вчера бе на мястото на Веселин Веселинов-Еко, Лили се обърна с думите „Благодаря ти, че спаси положението“. И думи към публиката – „Но вие сте най-важните. Казвам най-важните, защото ние може да си мислим, че сме много велики, но, ако вас ви няма, какво да правим – гола вода сме“ – последвани от поредната доза „Невероятно“ – изпълнение, което винаги вълнува.

На „Щурче“ Лили захвърли високите токове и остана така до края на концерта. Преди това направи бързо допитване дали отново да се „качи на високо“. Публиката сякаш искаше да пощади своята любимка, само и само да я задържи по-дълго на сцената, и тя послуша желанието й… След като се пошегува, че не е боса по асфалта, а на сцената, тя поднесе своя зашеметяващ завършек на вечерта – с букет от „Детелини“, „Панаири“ и едно финално „Предупреждение“ и посланието – че душата е врата без ключ, готова да приеме добри гости по всяко време – така както Лили приема своята публика. Безрезервно.

Тази вечер в зала 1 на НДК е третият концерт на Лили Иванова. Той поставя кулминационната точка на нейното национално турне, минало през Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Шумен и Русе. Предстои да бъде издаде специален брой на „ЛИК“, посветен на Лили Иванова. Списанието ще покаже част от изключителния архив на БТА за забележителната кариера на обичаната изпълнителка.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани