Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България е пример в НАТО по брой на дами под пагон

[post-views]
Българската армия сред първенците в НАТО по брой жени в отбраната

Нормативната уредба у нас не съдържа ограничения за заемане на длъжности от мъже или жени

Спирдон СПИРДОНОВ

В момента жените военнослужещи у нас са 4606, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на народния представител Христо Гаджев. Това представлява 17% от общия брой военнослужещи. Според министъра имаме един от най-високите проценти на дами с пагони в страните от НАТО. Ние сме, посочи той, на второ или трето място по този показател и сме пример в това отношение.

697 жени военнослужещи са на командни длъжности, т.е. командир, заместник-командир, началник и заместник-началник, което е 10% от общия брой командни длъжности във Въоръжените сили. Жени военнослужещи се назначават и в състава на многонационални формирования на територията на страната. Именно жена е командир на Националния мобилен модул по КИС на НАТО. Командири жени има и във висшите военни учебни заведения. Във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ жена е командир на курсантски батальон. Нормативната уредба, която регламентира изпълнението на военна служба, каза по-нататък министърът, не съдържа ограничения или нарочни изисквания за заемане на длъжности от мъже или жени.

Обучение в т.нар. стратегически курс за придобиване на висши офицерски длъжности във ВА „Г. С. Раковски“ са преминали три жени военнослужещи. Образование за повишаване във военно звание „полковник“ имат 21 жени военнослужещи, а за първо старши офицерско звание „майор“ – 106. Във Въоръжените сили военнослужещите жени със звания от майор до полковник са 159, посочи още министърът.

Той съобщи, че е проведено нарочно изследване за ролята и мястото на жените във Въоръжените сили, като резултатите все още се анализират. Ние обаче, каза министър Панайотов, установихме, че има тенденция към положителна дискриминация, т.е. понякога жените военнослужещи може би имат повече права от мъжете.

Има определени задачи в армията, които изискват конкретни физически характеристики на човешкото тяло, бе посочено в отговора. Например, каза министърът, засега нямаме жена пилот изтребител. Това обаче, подчерта той, не е защото жените нямат право да станат пилоти изтребители, а защото тялото на мъжете може би е по-добре пригодено за извършването на тази сложна дейност. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани