Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Радиостанция, теглена от коне, съхраняват в Горна Малина

[post-views]
Радиостанция, теглена от коне,  съхраняват в Горна Малина

Тук можете да откриете дори телефонните апарати, които са използвали генералите Добри Джуров и Атанас Семерджиев

Уникална музейна сбирка на свързочната техника е експонирана във военното формирование в Горна Малина, видя с очите си екипът на в. „Българска армия“. Тя е изложена за пръв път през 2005 г. и се обогатява постоянно. Създадена е по идея на генерал-майор Валери Цолов, командир на Съвместното командване на силите, който преди време е служил тук. Именно той представи сбирката на служебния министър на отбраната Георги Панайотов при посещението му във формированието в Горна Малина.

Експонатите в музея се делят на три големи групи – 1907–1944 г. и от 1945–1986 г., като последната група обхваща експонати от края на 80-те, почти до наши дни. В тази група са включени и първите български компютри „Правец“. За нашия екип в ролята на екскурзовод влезе младши сержант Пенка Цветкова.

Тя ни показа най-стария експонат –

телефонен апарат от 1907г., използван в Балканската война

Видяхме полеви телефонни апарати, наречени ТАП, морски телефонен апарат, апарати с индукторно повикване, а една от най-ценните находки в музея е Радиостанция Р-809 АБ в комплект с велодинамо. Въртейки педалите, един свързочник (по всяка вероятност някой по-якичък новобранец) е захранвал станцията с електричество, а през това време неговият старши е осъществявал телефонната връзка.

Видяхме още агрегати на нафта, генератори, зарядни устройства с вид и големината на дървен куфар, засекретяващи апаратури ЗАС, кодировъчна машина М-125, криптиращи телефони, които напомнят по устройство на пишеща машина, т.е. на това, което сме виждали по филмите – разработената от Вермахта през Втората световна война „Енигма“.

„Тук има уникални експонати, събирани от поделенията в цялата страна, някои от които са единствените в България. Това, което виждате, събрано тук, не е дело на един човек,

това е дело на много хора, единомишленици

сподели генерал-майор Цолов с военния министър седмица по-рано по време на неговото посещение.

Други интересни артефакти от историята на Свързочни войски са полеви номератори от Първата световна война, както и 10-линейни и 20-линейни номератори, които са били на въоръжение в нашата войска, различни модели радиостанции, сред които Радиостанция-326, захранващи блокове на радиостанции, многоканални радиорелейни радиостанции 400-Р, 404-Р, 405-Р. Изключително ценни са преносимата радиостанция от 1917 г., придвижвана на конска каруца, както и мотоциклетът АВО (за съжаление без кош), който е изпълнявал ролята на кабелопоставач през втората фаза на Втората световна война. Музеят в Горна Малина може да се похвали и с телефонните апарати, които са стояли на бюрата на армейски генерал Добри Джуров, министър на отбраната на НРБ, както и с телефона на генерал-полковник Атанас Семерджиев.

Радиостанция, теглена от коне,  съхраняват в Горна Малина

Освен с 10-линейни и 20-линейни телеграфни централи в музея е отделен и кът за компютърна и сателитна техника, използвана доскоро в нашата армия. Тук можете да откриете преносим сателитен терминал, използван до 2004 г.,

изчислителна машина ИЗОТ с големината на холна секция

която е може би най-старата използвана изчислителна машина в България, компютри „Правец“.

На няколко десетки табла по стените е събрана цялата история на Свързочни войски от тяхното създаване. В музея има и витрини с различни награди, връчвани на командирите, както и различни документи и печати, използвани при носенето на бойната служба.

Военното формирование поддържа постоянни контакти с общините Елин Пелин и Горна Малина, посещават го десетки деца в дните на отворените врати и по различни празнични поводи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани