Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Искри на фронта в Източна Украйна, ЕС с предупреждение към Русия

[post-views]
Искри на фронта в Източна Украйна,  ЕС с предупреждение към Русия

Искри на фронта в Източна Украйна. Украински войник беше убит и друг ранен при престрелка с про-руски сепаратисти, съобщи военното министерство в Киев, цитирано от телевизия Евронюз. Инцидентът става на фона на бързо растящото напрежение между Русия и Украйна и часове, след като лидерите на ЕС отправиха остро предупреждение към Москва.

С последната жертва броят на загиналите украински войници от началото на годината скочи на 65, според данните на украинското военно министерство. Военните посочват, че про-руските сепаратисти в Източна Украйна все по-често използват миномети и гранатомети, срещу позициите на украинската армия.

Инцидентът идва във взривоопасен момент, когато Русия продължава да струпва войници и военна техника по границата с Украйна, което подклажда опасенията, че Москва подготвя мащабна военна офанзива, много по-голяма от тази през 2014г, когато анексира Кримския полуостров.

Според американското командване руската армия е разположила над 100 хиляди военнослужещи по границата.

Русия отрича да планира военна офанзива срещу западната си съседка, и хвърля вината върху НАТО, който продължава да струпва военни по източната си граница и района на Черно море.

Кризата се оказа централна тема по време на последното заседание на Европейския съвет,  който предупреди, че Русия ще плати висока цена, ако реши да нападне Украйна. Все пак 27-те лидери на блока призоваха Москва да деескалира напрежението си с Киев, и да се даде шанс на дипломацията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани