Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

EuroSpike със сериозен интерес към България

[post-views]
EuroSpike със сериозен интерес към България

Михаел Венер е управляващ директор на EuroSpike GmbH, базирано в Германия дъщерно дружество на Diehl Defence, Rheinmetall Electronics и Rafael. Роден е през 1970 г. в Мюнхен (Германия). Има магистърска степен по авиационни и космически технологии от Университета на въоръжените сили в Германия. Служи 12 години в германската армия като офицер в Сухопътни войски. През 2001 г. Михаел Венер се присъединява към отбранителната индустрия в областта на противотанковите управлявани оръжия като ръководител на проекти по програмата за ПТУР MILAN. След това преминава през военноморския бизнес (от 2005 г.), а през 2014 г. става генерален мениджър на RAM System GmbH. През 2021 г. е назначен за управляващ директор на EuroSpike GmbH. Михаел Венер е женен и има две дъщери.

В началото на декември 2021 г. Михаел Венер, новият изпълнителен директор на EuroSpike GmbH – европейският джойнт-венчър на Rafael, Diehl и Rheinmetall, бе любезен да сподели с читателите на вестник „Българска армия“:

– Г-н Венер, ПТУР Spike е семейство противотанкови ракети. Кои варианти маркетирате в момента в България?

– Rafael и EuroSpike предлагат на България вариантите Spike SR (Short Range), Spike LR II (Long Range) и Spike ER (Extended Range).

– Сигурен съм, че сте наясно, че конкурсът за нови бойни машини на СВ изисква предлагането на индустриално сътрудничество. Вие и вашият екип открихте ли вече български партньори за сглобяване, производство и евентуална поддръжка на ракетите?

– В момента оценяваме способностите на българската отбранителна индустрия както в държавния сектор, така и в частния. Напълно сме наясно с важността на индустриалното сътрудничество.

– Моделното семейство Spike се развива непрекъснато. Какви са последните новости?

– Вариантът Spike LR II получи чисто нова неохладена ИЧ глава за самонасочване; тандемна бойна част, а далечината на полета бе увеличена до 5,5 km. За варианта Spike ER бяха подобрени способностите на главата за самонасочване, а далечината на полета е вече 16 km при пуск от вертолет и 10 km от бойна машина или кораб.

– ПТУР Spike има ли изисквания за типа на бойната машина, от която се осъществява пускът?

Не, системата е разработена така, че да е максимално отворена и да не зависи от платформата. Доказателство за това е фактът, че сме интегрирали ПТУР Spike на над 40 типа машини в целия свят. Интеграцията може да е както самостоятелна ПУ, така и напълно интегрирана в бойната управляваща система на машината.

– Кои страни от НАТО и ЕС са приели на въоръжение ракетата?

Белгия, Великобритания, Канада, Хърватска, Чехия, Дания, трите прибалтийски републики, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, САЩ. Германия е най-големият европейски оператор, като е поръчала над 6000 ракети с местното обозначение MELLS. Онзи ден подписахме договор и с Кипър.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани