Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотилен адмирал Велко Велков: Нямаме отложени или препланирани задачи

[post-views]
Флотилен адмирал Велко Велков: Нямаме отложени или препланирани задачи

Атанас ПАНАЙОТОВ

2021 г. бе успешна и аз благодаря на целия личен състав, казва командирът на Флотилията бойни и спомагателни кораби

– Г-н флотилен адмирал, най-логичният въпрос през декември е този, който е свързан с равносметката за постигнатите резултати от флотилията през отиващата си не само учебна, но и пандемична година.

– Отиващата си 2021-ва бе една интензивна и динамична година за Флотилия бойни и спомагателни кораби (ФБСК). Всички поставени задачи, които бяха залегнали в плана за подготовка на формированието през годината, се отработиха в пълен обем. Нямаме нищо отложено или препланирано поради някакви обективни причини или вследствие на пандемичната обстановка. Като започнем от ученията на единичните кораби, след това – тези на дивизионите, учението на флотилията, учението на ВМС с международно участие „Бриз 2021“, стигаме до участието на декларираните ни сили в операцията по морска сигурност на НАТО Sea Gardian, участието ни в двете постоянни групи (патрулната и противоминната) на НАТО в Средиземно море. През тази година за първи път се проведе едно ново водолазно учение „Тритон“ с участието на водолази от флотилията и от ВМС на САЩ, и от Румъния. Предвижда се това учение от тук нататък да бъде ежегодно, с разширяване на кръга на участниците. Освен това бе извършена сертификация на командването на патрулната група, където тежестта падна върху командира и щаба на дивизиона патрулни кораби – Бургас. Участието в учението на Шабла ни наложи извънредни действия за откриването на „черната кутия“ на катастрофиралия изтребител МиГ-29. 2021 година за нас бе успешна и аз благодаря на целия личен състав на ФБСК за това.

– Кои екипажи заслужават похвала и могат да бъдат посочени за пример?

– Всички формирования изпълниха поставените им задачи. Това, че обстоятелствата наложиха едни да положат повече усилия от останалите, ми дава основание да посоча екипажа на минния ловец „Цибър“ (след инцидента на Шабла) и екипажа на фрегатата „Горди“. Години наред „Горди“ не плаваше активно, а сега екипажът му премина пълния цикъл на подготовка и участва във всички планирани учения, беше и флагман на ученията „Черно море 2021“ и „Бриз 2021“.

– Как върви възстановяването на способностите на минните ловци „Струма“ и „Места“?

– И двата кораба в момента са на ремонт в „ТЕРЕМ – Флотски арсенал“. Извършваните ремонти са от такъв характер, че могат да се правят само в докова камера. В началото на този месец бе подписано рамковото споразумение за сервизното обслужване на газо-турбинните им двигатели и това ми дава основание да се надявам, че в скоро време ще бъдат възстановени енергетичните им установки и екипажите им ще започнат да водят нормална бойна подготовка. На „Места“ вече имаме назначен командир, който завърши Военната академия – противоминен офицер от дивизиона миночистачни кораби – Бургас. Така както „Цибър“ успешно се справя с поставените задачи, очаквам скоро целият противоминен дивизион – Варна, да води бойна подготовка на море с три минни ловеца.

– Флотилията започна учебната година при старата организационна структура на ВМС, а я приключва при новата. Това улеснява или затруднява изпълнението на предстоящите задачи?

– Към началото на трансформацията основните наши задачи вече бяха изпълнени. Единствено екипажът на фрегатата „Дръзки“ отплава за участие в Sea Guardian като част от старата структура, а се завърна на 8 декември като част от новата. Самият факт, че началото на трансформацията бе даден на 1 декември, в края на годината, благоприятства за това да няма сътресения в хода на бойната подготовка. Новата учебна година вече е планирана с отчитането на новите структури. Дали очаквам някакви сътресения? Естествено, че ще има такива. Нормално е при една нова структура. Не всичко би могло да бъде планирано и предвидено предварително. Няма перфектно извършена реформа. Ще „обираме луфтовете“ в движение. Надявам се в края на следващата година да отчетем, че системата е действаща и има бъдеще.

– Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви пред журналисти, че ВМС вече са получили задачата да готвят екипажи за новите патрулни многофункционални кораби. Напредват и преговорите за получаването на две подводници втора ръка, а за тях също ще трябват екипажи. Как Флотилията ще се включи при изпълнението на тази задача?

– Предвидено е новите многофункционални кораби да обновят състава на дивизиона патрулни кораби – Варна. Така че там ще стане с естествено „преливане“ на екипажите към новите платформи. Намеренията на командването и на ВМС, и на ФБСК са на тези кораби да бъдат назначени най-знаещите и най-можещите офицери, старшини и матроси от дивизиона. За тази цел вече започнаха тематични курсове по английски език, съвместно с партньорите от „Люрсен“ се подготвят и съответните специализирани курсове. Основните усилия там се полагат от командването на дивизиона. Разбира се, на един етап по-нататък ние ще включим към екипажите и някои изявени и перспективни професионалисти и от други наши формирования. Колкото до екипажите на подводниците – нещата са все още в много ранен период. Но така или иначе, знаем кои са нашите кадри с експертиза в тази област. Първоначално ще разчитаме на тях, докато обучим новите кадри, с които ще възстановим подводното плаване на България.

Флотилен адмирал Велко Велков: Нямаме отложени или препланирани задачи

Фокусът е върху подготовката и сертификацията на силите

„Задачите, които ще изпълняваме през 2022 г., са почти същите, каквито изпълнявахме и през тази година. Идеята, която бе заложена с трансформацията (новата структура), е тази, че Флотилията основно ще се занимава с подготовката и сертификацията на силите, а логистичните задачи ще отпаднат от нас“, подчерта флотилен адмирал Велков.

Това е съществено, защото логистиката е отнемала две трети от служебното време. Така командването на ФБСК ще може да се фокусира изцяло върху подготовката и сертификацията на силите, декларирани пред НАТО и ЕС.

„Ще имаме участие в ученията Sea Shield (ВМС на Румъния), Sea Breeze (ВМС на Украйна), Nusret (ВМС на Турция) и разбира се, в ученията на НАТО в Средиземно море. Догодина предстои и двустранното българско-румънско учение „Посейдон“, на което ние ще бъдем домакини“, каза още флотилен адмирал Велков.

Най-ново

Единична публикация

Избрани