Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВВС: МиГ-29 и Ф-15 „един срещу един” във въздуха

[post-views]
ВВС: МиГ-29 и Ф-15 „един срещу един” във въздуха

Българските Военновъздушни сили участваха и през тази година активно в поредицата военни учения на всички видове войски в страната, като изпълняваха изключително разнообразни задачи.

Най-голямото учение от тях бе CASTLE FORGE 2021 през октомври–ноември. В него съвместни тренировъчни действия изпълняваха изтребителите МиГ-29, учебно-бойните самолети L-39ZA и самолети Су-25, както и зенитно-ракетни формирования от Военновъздушните сили и Сухопътните войски. В авиобаза Граф Игнатиево кацнаха и 5 изтребителя F-15, като това бе първото пребазиране в България на личен състав и техника от авиобаза „Сиймур Джонсън”.

Летателната тренировка с елитните ударни ескадрили, въоръжена с изтребители бомбардировачи F-15 Strike Eagle, стана поредната крачка напред в развитието на съвместното ползотворно сътрудничество и доведе до реални резултати – повишаване на нивото на оперативната съвместимост, подобряване на летателната подготовка на българските екипажи, както и разработването на стандартни оперативни процедури, техники и тактики в съответствие със стандартите на НАТО. Пилотите тренираха при различни нива на сложност – от базово изтребително маневриране (въздушен бой „един на един”) до сложни тактически сценарии.

ВВС участва и в двете издания на учението „Шабла”, като най-активни бяха подразделенията на ПВО и зенитно-ракетни формирования. От 30 пуска бяха поразени 30 мишени. За първи път от 15 години ракетчиците стреляха с ЗРК С-75 „Волхов”, извършен бе и пуск на ЗРК „Точка-У”. Екипажите на Су-25 извършваха пускове на мишени, а МиГ-29 стреляха по тях и ги сваляха при сложни условия. Учението бе белязано с трагичен инцидент, след като при нощен полет с МиГ-29 подполковник Валентин Терзиев загуби пространствена ориентация и се разби в огледалната повърхност на морето.

Самолети Су-25 от авиобаза Безмер взеха участие и в международно участие „Бриз 2021” с изпълнение на полет на двойка самолети за търсене и нанасяне на удари по морски транспортни, десантни и бойни кораби от състава на ВМС.

В рамките на участието си двойки самолети Су-25 с подготвени екипажи, излитайки от летище Безмер, изпълниха полет по маршрут до предварително определена зона на действие, където откриват група кораби от състава на ВМС и имитират действия на ударна група самолети на противника. Целта е да се задейства противовъздушната отбрана на групите кораби, за постигането на което щурмоваците ги атакуват както от едно, така и от различни направления.

През октомври ВВС участва с трите транспортни самолета „Спартан” и в европейската летателна тренировка European Spartan Exercise 2021. Там екипажите изпълняваха тактически заходи за кацане, десантиране на войски и товари, авиомедицинска евакуация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани