Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция: Турски военни самолети нарушиха днес въздушното ни пространство 42 пъти

[post-views]
Най-малко 27 жертви при турските въздушни удари в Североизточна Сирия

Турски военни самолети са нарушили гръцкото въздушно пространство 42 пъти днес. Това съобщи Генералният щаб на националната отбрана на Гърция. Според данните „13 турски военни самолети са извършили нарушенията“, съобщават гръцките власти.

Гръцки военни самолети са били вдигнати по тревога за прихващане на турски изтребители, което е принудило нарушителите да напуснат гръцкото въздушно пространство, подчертават от Генералния щаб.

Гърция и Турция – съюзници в НАТО – бяха на ръба на война през 1996 г. заради претенциите на турската страна към два необитаеми гръцки скалисти острова, които Анкара продължава да изобразява на картите като свои.

Териториалните води на Гърция се простират на шест морски мили около нейните повече от две хиляди острова в Егейско море, но Атина казва, че има правото да ги разшири до 12 морски мили според международно признат стандарт.

От своя страна Анкара предупреди Атина, че подобно разширяване от страна на Гърция на нейните териториални води ще се превърне във „формална причина за обявяване на война“.

В същото време Турция не признава гръцката въздушна зона около островите. В резултат на това турските изтребители с оръжия на борда редовно нахлуват в зоната за полетна информация на съседната държава, без да предоставят план на полета, а Гърция вдига самолетите си, за да ги прихване. Ежегодно има хиляди такива случаи.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани