Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Георги Георгиев Студенти кандидатстват за срочна служба в доброволния резерв

[post-views]
Подполковник Георги Георгиев Студенти кандидатстват за срочна служба в доброволния резерв

Спирдон СПИРДОНОВ

Документи подаде и 22-годишната Любомира Николова от гр. Нови пазар, която е национален и европейски шампион в категория „жени до 65 кг“ по карате киокушин, казва началникът на Военното окръжие в Шумен.

Подполковник Георги Георгиев е завършил сегашния факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“ в Шумен през 1994 г. и Военна академия „Г. С. Раковски“ през 2005 г. Служил е в радиолокационни формирования. В системата на военните окръжия е от 2008 г. Първо служи във Военно окръжие във Варна, а от 2010 г. е началник на Военно окръжие в Шумен.

– Г-н подполковник, има ли интерес към срочната служба в доброволния резерв, която трябва да стартира от 10 янури 2022 г.?

– Първите кандидати за срочна служба в доброволния резерв, които подадоха документи във Военно окръжие – Шумен, са 30. Мъжете са 19, а жените – 11. 29 от тях избраха да кандидатстват за длъжността  „Младши специалист по артилерия и противовъздушна отбрана“ с място за изпълнение на службата факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в гр. Шумен на НВУ. Един кандидатства за длъжност във Военния университет. Първата рекламна кампания по набирането на кандидати за срочна служба в доброволния резерв бе през 2020 г., когато бяха приети промените в Закона за резерва на Въоръжените сили. Продължихме и след излизането на заповедта на министъра на отбраната, като проведохме втора рекламна кампания. Благодарен съм на регионалните средства за масова информация, които отразиха своевременно и обективно нашите усилия.

– В какво се състои разяснителната работа, която проведохте?

– На всички разясняваме ползите от срочната служба в доброволния резерв, което определено ги интересува. Например това, че ще имат предимство пред всички останали, когато кандидатстват за работа в държавната администрация. В обявата за един от последните конкурси на Общинска администрация в Шумен бе включено предимството на този кандидат, който е преминал срочна служба в доброволния резерв или има завършена  начална и/или специална подготовка в предходни години.

– На каква възраст са кандидатите?

– Повечето от тях са на възраст 18–30 години.

– Какъв е съставът на кандидатите? Имат ли определена подготовка?

– Девет са преминали начална военна подготовка. Те кандидатстват направо за втория етап на срочната служба – специална военна подготовка, която ще започне на 10 февруари следващата година. Сред тях има студенти, които се обучават по специалност „Национална сигурност“. Техен основен мотив е да надградят знанията, които са придобили при началната подготовка. Смятат, че срочната служба в доброволния резерв ще им бъде полезна в бъдещата им професионална реализация в силовите ведомства – МО, МВР, ДАНС, разузнаването и др. Тук трябва да отбележа дейността на председателя на Областната организация на СОСЗР полковник от запаса доц. Радослав Узунов, който е преподавател в Шуменския университет. Той успя да привлече много студенти в началната и специалната военна подготовка.

– Очевидно нивото е високо.

– Определено е така. Сред кандидатите има завършили специалности като „Международни икономически отношения“, „Системи за сигурност“, „Журналистика“, както IT специалист и дори национален шампион по карате киокушин.

– Откъде е този шампион кандидат за срочна служба в доброволния резерв?

– Това е 22-годишната Любомира Николова от гр. Нови пазар. Тя е и национален, и европейски шампион в категория „жени до 65 кг“ по карате киокушин. Смята, че опитът, който има в този спорт, й дава предимство, силно е мотивирана и вярва, че военната служба е нейното призвание. Има намерение да работи в системата на Въоръжените сили и в частност в Българската армия. Нейният брат служи във Военноморските сили, но държи да отбележи, че сама е направила избора си. Научила е за тази възможност от експерта в офиса за военен отчет в Община Нови пазар.

– Сега на какъв етап е набирането на кандидати за срочна служба в доброволния резерв?

– В момента тече етапът на определяне на психологическата пригодност на кандидатите. На всички пожелавам успех и се надявам на 10 януари заедно с колегите от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в гр. Шумен да ги посрещнем мотивирани и отговорни, готови да приемат предизвикателствата на военната професия.

– Как стои при вас въпросът с попълването на доброволния резерв?

– Към декември 2021 г. във Военно окръжие – Шумен, водим на отчет 45 резервисти, сключили договори във военни формирования от Сухопътни войски, ВВС и ВМС. В годините броят им не се променя осезаемо. Първите, които сключиха договори, бяха в края на 2012 г. и 2013 г. Преди годиини имахме резервист – служител на Министерството на външните работи. Беше културно аташе в нашето посолство в Индия. Успя да съчетае и двете си задължения и успешно изпълни договора си като резервист. В момента пред нас стои предизвикателството да популяризираме възможността български граждани, били на военна служба,  да се присъединят към доброволния резерв. В обявените с министерска Заповед 1564 вакантни длъжности в доброволния резерв без провеждане на конкурс 80 са за гарнизон Шумен.

– Каква е рецептата за успеха в това начинание?

– Повечето кандидати за служба в доброволния резерв първоначално проявяват интерес, други изчакват, но по принцип интересът не е голям. Точно тук е мястото на военните окръжия, които трябва активно да популяризират службата в доброволния резерв. На местно ниво работим активно с регионалните медии. Все още обаче пред нас стои предизвикателството да запознаем обществеността с предстоящия прием на тези, които са служили в армията и да ги убедим да се присъединят към резерва. Ще се нуждаем и от активната роля на колегите от военните формирования. Те би трябвало да работят в тази насока с военнослужещи, на които предстои да напуснат военната служба.

– Какво трябва да направят тези военнослужещи, които са пред уволнение?

– Военнослужещи, които са в процедура на освобождаване от военна служба, при съответствие на притежаваните образование и квалификация трябва, не по-късно от 45 дни преди освобождаването им, да подадат рапорт за приемане в доброволния резерв до командира на военното формирование/структура за избрана от тях длъжност. Наред с това трябва да разясняваме на бъдещите резервисти и техните работодатели правата и задълженията в доброволния резерв. Увеличението на пределната възраст за служба в доброволния резерв за различни категории военнослужещи също допринася повече запасни да бъдат привлечени в доброволния резерв.

– Какви специалисти имате в общините?

– Във всяка община имаме офиси за военен отчет. В момента един наш експерт отговаря за два или за три офиса. В област Шумен има десет общини. Военно окръжие – Шумен, има четирима експерти, които покриват тези офиси. Те са цивилни служители с висше образование. Отговарят основно за военния отчет, набирането на кандидати за курсанти, войници и резервисти на териториален принцип в съответната община. Оказват методическа помощ на общинските администрации за изпълнение на военновременните задачи. Мога да отбележа, че независимо коя политическа партия печели местната власт на избори взаимодействието ни е много добро. Така е и с областната администрация, с която работим основно по организацията и провеждането на отсрочването на запасни и техника. Общи са усилията ни и по отношение на ежегодния преглед на техниката с мобилизационно назначение. Всяка година провеждаме и практически занятия с областната и общинските администрации, които са от полза както за тях, така и за нас при изпълнението на задачите, включително набирането на кандидати за армията.

– Как провеждате занятията с учениците от 9. и 10. клас по т.нар. военно обучение в условията на пандемия?

– Съгласно получените указания от ЦВО през първия срок занятия не се планираха. Ще ги проведем, както през миналата година, през юли под формата на комплексни занятия на територията на факултета. Интересът от училищата е голям. Учениците участват и в демонстративните стрелби през есента на полигона край Марково. Децата желаят да видят и да пипнат. Затова във Военното окръжие имаме инициатива за създаване на кабинет, който да способства за провеждане на такива занятия в изнесена форма, т.е. извън училищата. Идеята ми е през следващата учебна 2022–2023 г. по-голямата част от занятията на учениците от училищата в Шумен да се провеждат във Военното окръжие. Очакваме военни формирования да ни предоставят оборудване, което е излязло от употреба, за да онагледим различните специалности в Българската армия. Вече получихме от Сухопътни и Радиотехниччески войски, разговаряме и с ВВС. Бронежилетките и каските, които получихме от Сухопътни войски, са били на наши воннослужещи от мисията в Ирак. Децата са силно впечатлени, като видят званията и имената на тези, които са ползвали тази екипировка.

Най-ново

Единична публикация

Избрани