Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СКСО с полигон за рискови мисии

[post-views]

Цончо ЙОТОВ

И тази година бе динамична за Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия.

Проявите и ученията, в които участваха военнослужещите и формированията, бяха много и разнообразни.

От изключително значение за подготовката на СКСО бе

откриването на 18 март на обновения полигон „Црънча” – един учебно-тренировъчен център с нови сгради и нови възможности за подготовка за рискови мисии. Извършени бяха основен ремонт и преустройство на учебно-битов корпус и администрация. Изградени бяха нови сгради, тренировъчни съоръжения, включително полоса, полигон за парашутно-десантна подготовка, спортни площадки.

Едно от последните събития бе учението Junction Strike-21 в Румъния. То бе за сертификация на Компонентното командване на специални операции и Морската тактическа група за специални операции от състава на Командването на силите за специални операции (КССО) на Румъния. В него участваха над 800 румънски военнослужещи с приблизително 100 единици транспортни средства, плавателни съдове, самолети и вертолети, както и 100 чуждестранни военнослужещи от армиите на съюзни или партньорски страни.

Важна бе поредната българско-британска съвместна подготовка, провеждана в Съвместното командване на специалните операции (СКСО). В първия й етап участваха новоназначени бойни санитари от СКСО и Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР, които преминаха обучение за оказване на помощ на пострадали на бойното поле и получиха сертификати за успешно завършване на курса по военномедицинска подготовка. През втория етап на съвместната подготовка български формирования от Специалните сили повишиха своите знания и умения по планирането и провеждането на специални операции в градска среда. Бяха изпълнени задачи, свързани с отработвани елементи от новата концепция на НАТО за използването на силите за специални операции при неутрализиране на съвременни рискове и заплахи…

Признание за СКСО на Българската армия бе участието в заключителния етап на най-голямото годишно учение за сертифициране на съвместното и компонентните командвания на силите за незабавен отговор на НАТО STEADFAST JUPITER-21, което се проведе от 4 до 29 октомври. В него се включиха около 5000 участници от 26 страни – членки на НАТО, и две партньорски страни – Финландия и Швеция.

От СКСО на Българската армия взеха участие над 10 военнослужещи в сертифицирането на Компонентното командване на силите за специални операции (ККССО) към силите за незабавен отговор на НАТО за 2022 г. (NRF22). Сертификацията се проведе на територията на Италия с участието на представители от 11 държави. За първи път българските военнослужещи бяха назначени на ръководни и изключително отговорни длъжности както в командването и щаба на ККССО, така и в групите за оценка, сертификация и ръководство на учението. Целта на учението бе да се отработят, съгласуват и оценят действията на структурите и командванията на НАТО на стратегическо, оперативно и тактическо ниво в отговор на криза, включваща както хибридни, така и конвенционални заплахи на територията на страни – членки на Алианса. Основният фокус на учението STEADFAST JUPITER-21 за първи път бе разрешаване на криза, която е извън чл. 5 на Вашингтонския договор. Голямото предизвикателство пред съвместното и компонентните командвания на силите за незабавен отговор на НАТО е как да се противодейства на вероятния противник и да се предотврати ескалация на кризата в среда, в която няма условия за активиране на чл. 5 и държавите са засегнати от хибридни атаки, включващи комбинация от дезинформация, кибератаки върху стратегическата инфраструктура и въоръжени паравоенни групи.

Най-ново

Виж още

Избрани