Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Управляващата коалиция планира справедливо възнаграждение на военнослужещите

[post-views]
Управляващата коалиция планира справедливо възнаграждение на военнослужещите

Предвижда се новата военна техника да се закупува от страни в НАТО и ЕС

Наличната бойна техника да се поддържа и модернизира по възможност от българския военно-промишлен комплекс по стандартите на НАТО и ЕС до закупуване на нова техника (с ограничаване на зависимостта от страни извън НАТО и ЕС, създаваща риск за националната сигурност). Новата техника да се закупува от страните-съюзнички в НАТО и ЕС. Това е записано в приложение № 15 на Споразумението за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. Предлагаме ви пълния текст на приложението.

***

Приложение № 15: Отбрана

1. Изграждане на модерни въоръжени сили, които да осигурят териториалната цялост, независимостта, и суверенитета на страната. България да бъде достоен и уважаван съюзник в НАТО и ЕС. Членството на България в НАТО и ЕС да е в центъра на отбранителната ни политика.

2. Провеждане на стратегически преглед на отбраната, ако е необходимо, след преглед и оценка на резултатите от прегледа на системата за национална сигурност (2019 до 2021).

2.1. Постигане на пълна оперативна съвместимост на подразделенията, които трябва да реализират „целите за способности“ на НАТО и сертифицирането им в НАТО.

2.2. Фокус върху използване в отбраната на перспективни технологични решения като изкуствен интелект и дронове.

2.3. План за организационно изграждане и развитие на въоръжените сили.

2.4. План за превъоръжаване със съответните инвестиционни проекти за придобиване на модерни способности.

3. Критичен и всеобхватен преглед на нормативната и доктринална база в областта на отбраната, с фокус върху:

3.1. Закона за отбраната и въоръжените сили.

3.2. Закона за резерва.

4. Поставяне хората в отбраната в центъра на развитието на въоръжените сили, инвестиране в тях, подобряване на условията на труд, възстановяване на социалните придобивки и повишаване на грижата за техните семейства за осигуряване на увереност в тяхното бъдеще.

4.1. Осигуряване на справедливо възнаграждение в съответствие с риска на военната професия, като важен елемент за поддържането на войсковия дух и мотивацията. Основното месечно възнаграждение да се определя на годишна база въз основа на заложен коефициент спрямо МРЗ.

4.2. В социалния пакет да се актуализира списъкът и стойността на допълнителните месечни възнаграждения. Ежегоден преглед на стойността на добавките.

4.3. Намаляване на жилищната криза чрез публично-частно партньорство и условия за кредитиране.

4.4. Преглед и оптимизиране на пирамидата на военните звания и възстановяване на процентното отношение между различните категории военнослужещи – офицери 20%, сержанти 30% и 50% войници.

4.5. Преглед и модернизиране на системата за мотивация на военнослужещите, осъвременяване на кадровата политика и кариерното развитие, повишаване на социалните и образователните стимули и създаване на условия за втора кариера до 2022 г.

4.6. Определяне на длъжностите в системата на МО, които могат да бъдат заемани и от пенсионирани служители.

4.7. Въвеждане на модел за ротационно участие на военни формирования и български граждани в съюзни структури и международни организации по сигурността, с последващо използване на потенциала им на национално ниво до 2022 г.

5. Превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили чрез тясно обвързване с технологичната и индустриална база на отбраната, като тя се планира синхронно за трите вида въоръжени сили, а се реализира поетапно за всеки вид чрез определяне на конкретни приоритети за всеки етап в съответствие с финансовите възможности на страната. Активно участие в многонационални инвестиционни проекти в ЕС и НАТО. Насърчаване на българската отбранителна индустрия вкл. чрез конкретна и ясна програма за технологичен трансфер и интегрирането ѝ в европейската и евроатлантическа отбранителна технологична и индустриална база.

5.1. Наличната бойна техника да се поддържа и модернизира по възможност от българския военно-промишлен комплекс по стандартите на НАТО и ЕС до закупуване на нова техника (с ограничаване на зависимостта от страни извън НАТО и ЕС, създаваща риск за националната сигурност).

5.2. Новата техника да се закупува от страните-съюзнички в НАТО и ЕС.

5.3. Разработване и внасяне в Народното събрание на цялостна, 10-годишна програма за рекапитализация на отбраната през 2022 г.

5.4. Създаване на инвестиционен механизъм за превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили с борд, включващ МФ, МИ, МО и МВнР за координация на участието на военно-промишления комплекс, търгове и управление на фонда за модернизация– срок 2022 г.

5.5. Създаване на организация за трансформация и иновации в МО. Създаване на мрежа от съществуващи структури, които да работят по нови процеси. Участие в мрежата DIANA на НАТО – срок 2023 г.

6. Подобряване на структурата и организацията на работа на администрацията, повишаване компетенциите на служителите и издигане на ролята на военната експертиза при вземането на решения.

6.1. Функционален анализ на МО и структурите му. Модернизиране и оптимизиране на структурите му.

6.2. Ускорена цифровизация и одит на информационните системи и потоци на МО и тяхната сигурност.

6.3. Назначаване след честни и прозрачни конкурси.

6.4 Всички цивилни служители от държавен експерт нагоре да имат задължителна експертиза по въпроси на отбраната, заложена в длъжностната характеристика.

6.5. Издигане на ролята на инспектората на МО.

6.6. Усъвършенстване на процесите на взимане и изпълнение на решенията с цел предотвратяване на корупцията.

7. Възстановяване на системата за нарастване на силите и средствата и изграждане на резерв за подобряване отбранителните способности на страната и допълване с личен състав и техника от националното стопанство. Широка обществена дискусия за нуждата от изграждане на национална гвардия.

8. Преодоляване на некомплекта от личен състав чрез изграждане на ефективна система за привличане, подбор, мотивация, развитие и задържане на военнослужещите.

9. Подобряване на инфраструктурата чрез ремонтиране на използвания сграден фонд, продаване на този с отпаднала необходимост и изграждане на жилища за военнослужещите без жилища.

10. Усъвършенстване на военнообразователната система в съответствие с потребностите на въоръжените сили, синхронизиране с военното образование в страните от НАТО и ЕС.

11. Обвързване на научно-изследователската работа с модернизацията и потребностите на въоръжените сили и технологичната и индустриална база на отбраната.

12. Зелен пакет за въоръжените сили.

12.1. Включване на мерките от Зеления пакет на ЕС и политиката на НАТО в Стратегията за национална сигурност и Националната отбранителна стратегия.

12.2. Включване в учебните планове на нови дисциплини и теми свързани с промените в климата и околната среда, въздействието на военните дейности върху хората, въздуха, водата и почвата, и мерки за тяхното смекчаване.

12.3. Намаляване на въглеродния отпечатък на въоръжените сили.

13. Регламентиране на сътрудничеството с ветераните, военнопатриотичните съюзи и организации за патриотичното образование на младежта.

13.1. Закон за запасното войнство.

13.2. Промяна в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

14. Устойчивост в средногодишните разходи за отбрана не повече от 2% от БВП и разпределение на бюджета за отбрана по схемата 60-20-20.

17. Подкрепа на ветераните, военнопострадалите и военноинвалидите, и техните семейства, както и на семействата на загиналите при военна служба с преглед и усъвършенстване на модела в срок до 2023 г.

18. Участие на Министерство на отбраната в дискусиите по въпросите за гражданска защита и развитие на системата за предоставяне на услуги при инциденти и извънредни ситуации по въздух и море.

19. България да се позиционира като център за гражданска защита, иновации и развитие на човешкия капитал в рамките на Югоизточна Европа.

20. Възстановяване на програмата за работа на Междуведомствения съвет по участието на България в НАТО и Европейската отбрана.

Най-ново

Единична публикация

Избрани