Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландия избра F-35А за свой следващ изтребител

[post-views]
Финландия избра F-35А за свой следващ изтребител

Това я прави десетата страна в Европа, която ще придобие многоцелевия самолет

На 10 декември 2021 г. Финландия избра F-35А Block 4 за замяна на настоящия флот от изтребители F/A-18C/D Hornet. С това приключи проектът HX за нов многоцелеви изтребител на скандинавската държава. Финландия стана поредната страна, която избра F-35А на Lockheed Martin, след като през юни 2021 г. и Швейцария избра самолета.

Финландия е предвидила максимум 10 млрд. евро за програмата HX. Цената за 64 изтребителя F-35A Block4 е 4,7 млрд. евро; за ракети „въздух–въздух“ AIM-120 AMRAAM и AIM-9 Sidewinder са заделени 755 млн. евро, а поддръжката до 2030 г. ще струва 2,9 млрд. евро.

F-35A на Lockheed победи 4 други конкурента – F-18E/F Super Hornet (Boeing), Rafale (Dassault), Eurofighter Typhoon (Airbus) и Gripen E/F (Saab). „Процесът на оценка показа, че F-35 покрива критериите за сигурност на доставките и промишлено участие и достъпност“, заявиха от МО на Финландия. Самолетът също така получава най-висока оценка за бойни способности.

U.S. Air Force F-35A Lightning II Joint Strike Fighters from the 58th Fighter Squadron, 33rd Fighter Wing, Eglin AFB, Fla. perform an aerial refueling mission with a KC-135 Stratotanker from the 336th Air Refueling Squadron from March ARB, Calif., May 14, 2013 off the coast of Northwest Florida. The 33rd Fighter Wing is a joint graduate flying and maintenance training wing that trains Air Force, Marine, Navy and international partner operators and maintainers of the F-35 Lightning II. (U.S. Air Force photo by Master Sgt. Donald R. Allen/Released)

В изявление след решението Dassault нарече избора на Финландия „решение в полза на САЩ“, което е в ущърб на европейските партньори на Финландия: „За пореден път забелязваме и съжаляваме за предпочитането на САЩ от европейска държава“.

От Lockheed Martin заявиха: „F-35 ще предостави на финландската индустрия уникални цифрови възможности за инженеринг и производство на 5-о поколение изтребители. Производството ще продължи повече от 20 години, а работата по поддръжката на F-35 ще продължи отвъд 70-те години на XXI век.

Финландските ВВС ще получат 64 многоцелеви СТЕЛТ изтребителя F-35A, мащабен пакет въоръжение, решение за поддържане, съобразено с уникалните изисквания на Финландия за сигурност на доставките, както и цялостна програма за обучение. Първият F-35 се очаква във Финландия през 2026 г.

Бомбардировачите B-1 остават до приемането на B-21

Конгресът на САЩ стопира усилията на ВВС да пенсионират бомбардировачите B-1B Lancer, докато новият B-21 Raider не ги замени съгласно Закона за национална отбрана за 2022 г.

Като част от компромисния вариант на Законопроекта за национална отбраната (NDAA), който Камарата на представителите прие на 7 декември и бе изпратен за разглеждане в Сената, на ВВС няма да бъде позволено да намаляват допълнително своя флот от бомбардировачи B-1 с изключение на самолети, които са заменени с B-21. Тази забрана ще продължи до края на септември 2023 г.

Northrop Grumman вече строи 5 бомбардировача B-21 и се очаква те да бъдат приети на въоръжение в средата на десетилетието. B-1 бе в особено тежка форма през последните десетилетия, тъй като мащабните тежки оперативни разгръщания в Близкия изток оказаха влияние. ВВС тази година пенсионираха 17 от най-старите си и най-износени Lancers, за да се съсредоточат върху поддържането на останалите 45 бомбардировача.

Повечето от пенсиониращите се B-1 отлетяха за Базата за дългосрочно съхранение Дейвис-Монтан в Аризона. Всички останали B-1В, както и бомбардировачите B-2 Spirit се очаква да бъдат пенсионирани през следващото десетилетие. Това ще остави ВВС с B-21 и B-52 Stratofortress с модернизирани двигатели като бомбардировъчен флот.

Русия разположи „Бастион” на Курилите

За първи път дивизион брегови ракетни комплекси 3К55 „Бастион” (по кодификацията на НАТО SSC-5 Stooge) от състава на руския Тихоокеански флот бе разположен и поставен на дежурство на остров Матуа. Комплексът е носител на противокорабни ракети 3М55 П-800 „Оникс” (по кодификацията на НАТО SS-N-26 Strobile) с далечина на стрелбата от 500 км. Островът е от вулканичен тип и е разположен в централната част на Курилските острови. От него комплексът ще защитава проливите между островите и прилежащата акватория.

На 2 декември 2021 г. дивизионът застъпи в бойно дежурство. На о. Матуа за целта е изграден отделен военен град. „Бастион” е специално разработена за унищожаване на надводни кораби от всички класове и типове от състава на корабни и авионосни ударни групи.

През 2016 г. Русия разположи брегови ракетни системи „Бал” и „Бастион” на о. Кунашир, един от четирите най-южни Курилски острова. През следващите години на острова бе възстановена и авиобазата, в която са дислоцирани изтребители Су-35С.

„Реактивни танкове за руската морска пехота

Повече от 20 модернизирани танка Т-80БВМ бяха приети на въоръжение в руския Тихоокеанския флот (ТОФ) на 10 декември. Според МО на Русия новата техника ще засили ударните способности на Приморското съединение на Морската пехота на ТОФ.

T-80БВМ е актуализирана версия на газотурбинните ОБТ T-80БВ, наречени „реактивни” заради характерния им звук. В процеса на модернизацията танковете получиха нова система за включване на генератора и стартера на двигателя; преработен газотурбинен двигател ГТД-1250ТФ с мощност 1250 к. с.; нова радиостанция Р-168-25У-2; преработен механизъм за зареждане, решетъчни противокумулативни екрани; система за управление на огъня „Сосна-У” с термовизор, лазерен далекомер и автоматично проследяване на целта. Основният калибър вече е по-модерното 125-мм оръдие 2A46M-4. От снаряди и ракети на противника Т-80БВМ са защитени от съвременната динамична (реактивна) броня „Арена-М”. Модернизираните танкове са с намален разход на гориво.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани