Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотът: Всички кораби изпълниха задачи на море

[post-views]

Напрегната година, изпълнена с усилена подготовка на море, буквално на всичките ни военни кораби, изпращат Военноморските сили. През март фрегатата „Смели” плава в състава на Втората постоянна корабна група на НАТО (SNMG2) в учението на ВМС на Румъния SEA SHIELD, в което се включи и българската корвета „Бодри”.

Отново през март минният ловец „Цибър” започна 20-дневното си изпълнение на задачи в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2). Българският кораб участва и в учението на ВМС на Гърция Ariadne-2021, където в разиграната учебна противоминна операция демонстрира класа, като стана един от двата първенци, откривайки седем от общо 22 учебни дънни мини, издирвани от групата.

Своите учебни битки за усъвършенстване на подготовката водиха и други плавателни съдове от ВМС. Спасителният кораб „Протео” осигури поредица учебни водолазни спускания. Изпълнени бяха и съвместни дейности с Хидрографска служба на ВМС. Танкерът бункеровчик „Акин” и противопожарният кораб „Ахелой” проведоха учения по тактическо маневриране и отбрана на кораба. През април рейдовият миночистач „Капитан – лейтенант Кирил Минков” плава на учение за откриване и унищожаване на котвени мини и стрелба по въздушна и морска цел.

Тактическа група, включваща корветите „Решителни” и „Бодри”, се включи в дивизионно учение, по време на което проведоха съвместни ракетни и артилерийски стрелби, както и противоподводни бойни упражнения. В учение с дейности по търсене и унищожаване на дънни неконтактни мини участваха „Капитан I ранг Димитър Добрев”, „Балчик”, „Протео” и девет моторни катера. В ученията на дивизион патрулни кораби и дивизион кораби със спомагателно назначение се включиха корветите „Решителни” и „Бодри”, хеликоптер „Пантер”, минният ловец „Цибър” и рейдовите миночистачи „Капитан – лейтенант Евстати Винаров” и „Капитан І ранг Димитър Паскалев”.

Фрегатата „Горди” пък извърши бойни упражнения, включително и стрелба по морска и въздушна цел по време на тактическо учение на единичния кораб. В учението „Черно море 2021” същата фрегата заедно с корветите „Решителни” и „Бодри”, както и други кораби изпълниха задачи, сред които борба за живучест на кораба, медицинска евакуация с хеликоптер „Пантер” и т. н. Водолазен катер „Форос” извърши подводно обследване с леководолази на миноподобни обекти.

През юни „Цибър” с помощта на група от фирма „Хидроремонт ИГ” OOД, откри и извади от морето „черната кутия” на разбилия се в морето изтребител Миг-29, с който загина пилотът подполковник Валентин Терзиев. През юни–юли „Бодри” се включи в международното учение SEA BREEZE 2021, в което участва и тим за морски специални операции, лодъчен екипаж и група за осигуряване от Морския специален разузнавателен отряд.

Общо 14 държави с 30 бойни и спомагателни кораба и катера, 3 самолета, 8 вертолета и 2065 военнослужещи участваха през юли в учението „Бриз 2021”. Плавания през август и септември проведоха „Шквал”, „Капитан-лейтенант Кирил Минков”, „Капитан-лейтенант Евстати Винаров”. Тактическо учение проведе и малкият военен транспорт „Сириус”. През септември пък се състоя водолазното учение на ВМС „Тритон 2021”.

Последваха нови плавания на „Шквал”, „Дръзки” и „Горди”. През октомври тактически учения имаха „Капитан I ранг Димитър Добрев”, „Протео”, „Цибър” и „Сириус”. От края на октомври до 8 декември фрегатата „Дръзки” участва в операцията на НАТО по морска сигурност Sea Guardian в Средиземно море. Корабът се завърна в България след 42 дни в Черно и Средиземно море, през които проплава близо 5700 морски мили.

Най-ново

Виж още

Избрани