Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Затворнически килии под наем: Дания и Косова с договор за милиони

[post-views]
Затворнически килии под наем: Дания и Косова с договор за милиони

Дания сключи споразумение с Косово, според което Прищина ще ѝ даде под наем 300 затворнически килии заради пренаселеността на местата за излежаване на присъди „лишаване от свобода“ в скандинавската държава. Споразумението ще влезе в сила през 2023 година и ще струва на Копенхаген 15 милиона евро годишно.

Споразумението ще е в срок от 5 години, но според договореното между Дания и Косово ще може да се удължава автоматично след изтичането му.

Миналата седмица Копенхаген обяви, че затворниците, които ще изпраща в Косово, ще бъдат чужденци, подлежащи на депортиране след изтърпяване на присъдите им.

Лишените от свобода ще отиват в затвор в град Джилан, на около 50 км от столицата Прищина.

От 2015 година броят на затворниците в Дания се е увеличил с близо 20 процента, а броят на надзирателите е намалял със същия процент.

Датският министър на правосъдието Ник Хекеруп определи споразумението като революционно и изрази надежда, че така ще бъде намален натискът върху служителите в затворите. Косовският му колега Албулена Хаджиу отбеляза, че в балканската страна има между 700 и 800 свободни затворнически места.

Подобна практика вече беше приложена и в други европейски страни, след като преди години Норвегия и Белгия наеха затворнически килии в Нидерландия, която е страната с най-ниска престъпност в света.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани