Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Стефан Янев поздрави военнослужещите зад граница

[post-views]

Във видеовръзката участваха също началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов

По утвърдена традиция в навечерието на коледните и новогодишните празници се провеждат видеоконферентни връзки с българските военни контингенти зад граница. За осъществяването на тази видеовръзка беше използвана защитена комуникация през средата на интернет. Към настоящия момент военнослужещите от Въоръжените сили изпълняват задачи в четири операции на НАТО и пет операции на ЕС. Беше осъществена връзка с националните командири в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали. Полковник Иван Иванов, подполковник Банко Камбурски, подполковник Калин Стаменов, подполковник Иван Марков, капитан Георги Иванов и лейтенант д-р Деян Горельов докладваха за актуалната обстановка в зоната на операцията, където изпълняват задълженията си.

„Преди празниците, когато по традиция всеки един от нас намира време и място да бъде с най-близките си, с хората, които обича, нашата професия е една от тези, при които имаме задължението понякога и да бъдем на разстояние от своите близки. Като професионалисти вие добре осъзнавате това задължение и тази отговорност.

Наясно сте, че, изпълнявайки задълженията си, вие допринасяте и за мира и сигурността в света. Благодаря Ви за отговорното отношение към ангажиментите, които сте поели за изпълнение на мисии под егидата на НАТО и общата политика за сигурност и отбраната в ЕС“, каза министърът на отбраната Стефан Янев, обръщайки се към всички, които са на служба извън границите на България. Той подчерта, че българският трибагреник трябва да ни напомня, че във всеки един момент тези хора са емисари, посланици на България.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов благодари на участващите във видеовръзката за това, че изпълняват задълженията си професионално и отговорно, което е видно от докладите и от оперативните сводки. „Знаем и сме горди с това, че се ползвате с уважението на вашите колеги именно заради професионализма и дисциплината ви“, посочи адмирал Ефтимов. Той подчерта, че сме в края на нелека година, в която сме се справили с множество предизвикателства. „Завърши една от най-дългогодишните и трудните мисии на Българската армия – участието ни в операцията „Решителна подкрепа“. Беше трудно за всички, но процесът завърши успешно“, каза още началникът на отбраната.

Поздравление към представителите на българските контингенти зад граница поднесе и генерал-майор Валери Цолов – командир на Съвместното командване на силите (СКС).

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани