Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Награди за воини спасители

[post-views]
Награди за воини спасители

Министър Стефан Янев и адмирал Емил Ефтимов отличиха военнослужещи от ВВС

Спирдон СПИРДОНОВ

Военнослужещите от състава на ВВС от авиобаза Крумово, изпълнили специална задача с вертолет „Кугар” за търсене и спасяване на пострадала жена, паднала във високопланинска местност под вр. Джано в Национален парк „Пирин“ на 30 октомври, бяха наградени на тържествена церемония в Министерството на отбраната вчера. 

Със заповед на министъра на отбраната за проявени героизъм и саможертва, високо чувство на отговорност, професионализъм и личен принос за издигане на престижа на Българската армия с награден знак „Свети Георги“ – първи вариант, трета степен за офицери, бе удостоен подполковник Цветомир Гърков – началник на отделение „Стандартизация и оценка на летателно-техническата подготовка“ в авиобазата; с награден знак „За отлична служба“ – втора степен за сержанти – офицерски кандидат Светослав Стоянов – старши техник – борден, в група „Вертолет и двигател“ на ескадрила „Оперативна подготовка на авиационната техника“ в авиобазата; с награден знак „За доблестна служба“ – втори вариант за сержанти – старши сержант Иван Кацаров – старши спасител, парашутист в отделение „Търсене и спасяване“ в авиобазата, с грамота – майор Ангел Рангелов – командир на Пето авиационно звено – „Кугар”, на вертолетна авиоескадрила в авиобазата.

Министър Янев благодари на военнослужещите за професионализма, саможертвата и готовността да се отзовават там, където е необходимо. Той определи, че Третата мисия е много важен момент в дейността на нашите Въоръжени сили, т.е. възможността Българската армия да бъде на разположение на българските граждани, когато те се нуждаят най-много от армията си.

Със заповед на началника на отбраната с предметна награда „Нож АК-47“ бе отличен младши сержант Велислав Аръков – спасител, парашутист в авиобазата, със сувенирен нож – подполковник Цветомир Гърков. С личния знак на началника на отбраната бяха удостоени офицерски кандидат Светослав Стоянов, старши сержант Иван Кацаров, майор Ангел Рангелов и младши сержант Велислав Аръков.

Адмирал Ефтимов изрази благодарност към наградените от името на военното ръководство за проявния героизъм. За търсене и спасяване, медицинска евакуация, транспортиране на помощи през 2021 г. се извършиха 10 полета в страната и чужбина, каза началникът на отбраната. През тази година, продължи той, са изпълнени над 960 полета за пожарогасене от въздуха, 886 захода за водохвърляне и за разузнаване, пролетени бяха над 130 летателни часа и изсипани над 1500 т вода в огнища на пожар. В гасенето на горски и полски пожари, както и за ликвидирането на последствия от наводнения с участието на формирования от Сухопътните войски са изпълнени общо 17 мероприятия с около 1100 военнослужещи и 160 единици техника. За стореното в помощ на населението адмирал Ефтимов благодари на командирите на ВВС и Сухопътни войски.

В церемонията участваха още заместник-министрите на отбраната Ралица Симеонова и Александър Петков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирите на СКС, Сухопътни войски и ВВС генерал-майор Валери Цолов, генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Димитър Петров.

Най-ново

Единична публикация

Избрани