Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не гасне искрата на патриотизма

[post-views]
Не гасне искрата на патриотизма

Дежурен на Нова година е майор Веселин Петков от СКСО – председател на комитет „Родолюбие” в Пловдив 

На 29 октомври тази година майор Веселин Петков от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) завърши Военната академия „Георги С. Раковски” като първенец на новата специалност „Разузнаване, специални операции и електронна война”. След приключване на обучението си е назначен на длъжност старши експерт І степен в отдел „Разузнаване” на СКСО. И… в Новогодишната нощ ще бъде дежурен.

Майорът е и председател на комитет „Родолюбие” в Пловдив от неговото създаване през 2006 г. Отчита, че въпреки пандемията членовете на патриотичната организация успяват да изпълнят заложените планове и програми. Изнасят беседи в училищата и участват във възстановки на исторически събития.

Не гасне искрата на патриотизма

Завършил е НВУ „Васил Левски” през 2006 г. със специалност „Войсково разузнаване”. Преди сегашната си длъжност е бил командир на взвод, заместник-командир на рота и командир на рота. Има първи клас като парашутист. Участвал е на две мисии в Кандахар (Афганистан) през 2012 и 2014 г., в които е бил командир на група за охрана на нашите съветници във формирования на Афганистанската армия. А през 2016 г. бе началник на група, която на мисия в чужбина изпълни задачи, типични за Специалните сили. Многократно е участвал в операции на нашата граница. Заради всички тези ангажименти в службата си понякога е пропускал да бъде на десния фланг на представителите на комитет „Родолюбие”.

Изборът ми да се посветя на военната професия бе съвсем закономерен. Като офицер баща ми Красимир Петков беше преподавател по полева артилерия в ШЗО „Христо Ботев”. Виждах какъв задружен колектив бе създал и се докосвах до живота на военнослужещите. И реших да кандидатствам в НВУ „Васил Левски”. Избрах специалността, защото като ученик се  бях записал в Организацията за съдействие на отбраната (ОСО) и направих 5 скока с парашут ПД-47, връща се назад във времето майор Петков.

А що се отнася до комитет „Родолюбие”, казва, че е създаден от ентусиасти през 2006 г. И оттогава неговите членове участват във всички исторически събития, които са най-вече в Пловдив, но са стигали и до Петрич. Изнасят уроци по родолюбие. Може да се видят при възстановки, почетни караули, шествия и изложби на военна тематика. И винаги са с подходящи за случая въстанически или предишни военни униформи от Българската армия, със стари, но запазени пушки и пистолети.

В комитет „Родолюбие” участват малки и големи, кадрови военнослужещи и такива от запаса, полицаи, адвокати… Дори е членувал и действащ депутат. Една от редовните и силно въздействащи възстановки е тази на 6 септември, тъй като на този ден през 1885 г. в Пловдив е обявено Съединението между Княжество България и Източна Румелия. Тези членове, които не се показват на събитията, помагат като колекционери със снабдяването на автентични униформи и за комплектоването с въоръжение и всякаква друга екипировка. Желаещите да постъпят в комитет „Родолюбие” трябва да преминат изпитателен срок, през който да бъдат включвани в събития и възстановки, след това да дадат клетва и да станат пълноправни членове.

Най-голямо удоволствие на майор Веселин Петков му доставя работата с младите хора, да ги възпитава в патриотизъм и да им разказва за военната служба. Така в тях да пламне искрата на родолюбие. Има ученици от комитет  „Родолюбие”, които са станали войници в Специалните сили или курсанти в НВУ „Васил Левски”. А когато учениците и по-малките от тях се докоснат до „живите манекени” на нашата история, до техните красиви униформи и до старите пушки и пистолети, въздействието става още по-силно и запаметяващо.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани