Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи между 500 в тежък курс

[post-views]

Лейтенант Антонио Чучуков от СКСО е вторият рейнджър в Българската армия

Ако си първи в един курс за обучение, е добре. Още по-престижно е първото място в конкуренция от 50 участници. А какво означава да си първи в изключително трудно двумесечно обучение на американската армия, в което участват над 500 подготвени и мотивирани военнослужещи, като само шестима не са от САЩ! Точно това прави лейтенант Антонио Чучуков от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на международния курс за рейнджъри във Форт Беннинг (Джорджия, САЩ) през август и септември. Той става първи и е удостоен с престижната награда William O. Darby като отличник на курса.

Лейтенант Антонио Чучуков е роден на 31 октомври 1996 г. в Кюстендил. Завършва Математическата гимназия в града, след което през 2015 г. постъпва като курсант в НВУ „Васил Левски” със специалност „Танкова и автомобилна техника”. По време на обучението си разбира за Специалните сили и му допадат задачите, които те изпълняват.

И това се случва след завършването на НВУ през 2020 г.  Придобитата квалификация не отговаря на длъжностите в Специалните сили, но лейтенант Чучуков успява да влезе в техните редици, да премине квалификационните курсове и подготовки и да покрие изискванията за взводен командир в  СКСО. Започва да изпълнява и парашутни скокове. Още през първата си година в Специалните сили пред лейтенант Чучуков се открива възможност да участва в двумесечен

                    рейнджърски курс в САЩ

Разговарям с младия офицер, минути преди да започне церемонията в СКСО по неговото награждаване за първото му място в рейнджърския курс, завършил в края на септември. Обучението бе 61 дни, разделено на три големи фази, без никакво спиране. Първата фаза, наречена  „Беннинг”, бе  изключително натоварваща и в нея се проверяваше физическата издръжливост на обучаваните. Още през първия ден, в 3,00 ч. сутринта, започнахме със стандартен физически тест – лицеви опори, коремни преси, около 8 км бягане и след това – набиране. Имаше и нормативи. А самите лицеви опори не са стандартни, наричат ги рейнджърски, те се правят по-бавно и така натоварването е по-голямо. През първата седмица имаше и марш на скок, около 19 км с раници и въоръжение, и разстоянието трябваше да се измине под 3 ч. А предния ден участвахме в ориентиране, търсене на точки от местност и нямаше много време за почивка. През първата седмица

            отпаднаха половината от участниците

в курса, връща се към онези напрегнати дни лейтенант Чучуков.

Обучението в първата фаза е продължило с планиране на операции и извършване на задачи, като засади и рейдове. Всеки обучаван е получавал оценка от инструкторите по командирските длъжности, през които се е преминавало. Втората фаза на курса е продължила 21 дни. Тя също е била в щата „Джорджия” и се е провела в гористо-планинска местност. Отново е имало планиране и извършване на операции, но са правени и преходи. И всичко това е преминавало с ограничено количество храна и почти никакъв сън.

Третата фаза е била наречена „Флорида”, тъй като се е провеждала в този щат. Но тя е известна и като блатиста фаза. Продължили са планирането и провеждането на операции, но в блатиста местност, придвижване с лодки, засади, рейдове, патрули… Проверявали са способностите и уменията, както и волята и силата на военнослужещите в тези действия.

И отделно от инструкторите, накрая на всяка една фаза, участниците оценяваха всеки свой колега за лидерски качества. И така може да напуснеш курса, ако си оценен ниско от колегите, обяснява лейтенант Чучуков.

В края на третата фаза са останали едва 1/5 от стартиралите през първата. И се оказва, че лейтенант Антонио Чучуков е събрал най-много положителни оценки от инструкторите и най-голям процент одобрение от своите колеги. Това води до класирането му на първо място в обучението и удостояването му с  William O. Darby –

                    награда като отличник

на  рейнджърския курс. Американци заемат второто и третото място.

Така лейтенант Антонио Чучуков става вторият рейнджър от Българската армия. Първият е старши лейтенант Николай Шопов, също от СКСО, завършил рейнджърския курс в началото на 2019 г.

А на церемонията в Пловдив наградите за младия офицер са много – награден знак „За вярна служба под знамената“ – ІV степен, от името на министъра на отбраната и предметна награда от името на началника на отбраната. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев му връчва предметна награда и грамота и посочва лейтенанта като пример за подражание. Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа поздравява лейтенант Чучуков за лидерските умения и му дава монета на посолството…

А сега накъде? Лейтенант Антонио Чучуков продължава да е командир на 3-ти взвод в 3-ти отряд „Специални сили”. Казва, че ще прекара коледните празници при семейството си в Кюстендил. А на Нова година ще бъде отново в Пловдив, вероятно с приятелката му, която е курсант в четвърти курс на НВУ „Васил Левски”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Избрани