Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СКСО получиха 45 бутикови бронирани машини

[post-views]
СКСО получиха 45 бутикови бронирани машини

Бойците от Съвместното командване на специалните операции получиха първата партида от 45 бронирани автомобила, произведени в България. „Проектът върви предсрочно, в края на тази година трябваше да предадем 33 машини“, заявиха от фирмата производител. Проектът, с общо 98 машини, се очаква да приключи до края на 2022 г., една година преди заложеното в договора между МО и самоковската фирма „Самел-90“.

„Военнослужещите от Силите за специални операции заслужават тази нова техника. Оптимист съм, че ще бъдем заедно и занапред, ръка за ръка – Българската армия и българската отбранителна промишленост“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Над 20 доработки има по машините по специалното задание на експертите от СКСО, които заедно с инженерите от фирмата производител всекидневно и заедно доведоха проекта до успешното му развитие“, заяви командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. „И в момента правим подобрения като за лафета за картечницата на по-лекия вариант на автомобилите. Ще ги изпитаме на полигон Црънча и след това ще ги внедрим в тази, както и в следващите партиди машини. Тази ежедневна работа – на дискусия, проверка и изпитание, и последващо внедряване в технологичната линия, което правим с този проект, е пътят за това, потребителят да е удовлетворен с това, което точно иска, и производителят – с това, че продукцията му е оценена и намира реализация“, категоричен бе генерал-майор Матеев.

Той уточни, че машините с най-висока проходимост и с най-сериозна степен на бронировка ще бъдат използвани за задачите на СКСО по противодействие на тероризма или при една от основните им мисии – директни действия, когато срещу тях се очаква сериозен противник. На по-леките машини ще се разчита при изпълнението на задачи, които изискват много по-голяма мобилност.

„Доказахме, че много неща могат да се правят в България и че Българската армия може да се гордее пред своите колеги от другите армии, че те са произведени у нас“, заяви изпълнителният директор на „Самел-90“ инженер Петър Георгиев. Той подчерта, че в процеса на работа по производството и приемането на отбранителните продукти професионална подкрепа са оказали също Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ и Дирекция „Политика по въоръженията“ – МО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани