Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник д-р Николай Вълов: Мобилни екипи извършват имунизация във формированията

[post-views]
Полковник д-р Николай Вълов: Мобилни екипи извършват имунизация във формированията

Красимир МИТОВ

Участваме активно в борбата с пандемията, казва началникът на МБАЛ – Плевен, към ВМА – София.

Полковник д-р Николай Вълов е роден във Видин през 1965 г. През 1991 г. завършва специалност „Медицина“, магистърска степен, в Медицинския университет – София. Притежава призната специалност по „Медицина на бедствените ситуации“ и диплом за „Здравен мениджмънт за ръководител на лечебно заведение“. Участвал е в две мисии зад граница, последната от които е в Афганистан в периода 2011–2012 г. От 10 юли 2013 г. е началник на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Плевен, към Военномедицинска академия (ВМА) – София. Полковник д-р Николай Вълов беше любезен да отговори на въпросите по случай предстоящия празник на болницата.

– Господин полковник, как посрещате 118-ата годишнина от създаването на МБАЛ – Плевен, към ВМА – София, и какви основни дейности развива тя на територията на региона?

  • Радвам се, че мога да покажа указа на Княз Фердинанд от 30.12.1903 г., с който тя е създадена като Девета дивизионна болница с цел медицинско осигуряване на военните контингенти от Централна Северна България. Днес, в навечерието на 118-ата годишнина, МБАЛ – Плевен, към ВМА – София, е важен фактор в осигуряването на медицински услуги и дейности както на военнослужещите, техните семейства и подлежащия контингент в зоната на отговорност на болницата, така и на цивилни граждани от цялата страна.

Наследник на утвърдени традиции и приемственост между поколенията лекари и медицински специалисти Военна болница – Плевен, надгражда завещаното от нашите предци с най-нови съвременни методи и техники за диагностика и лечение, висококвалифициран и специализиран медицински персонал и модерна база с обновена апаратура с най-съвременна техника от водещи производители, което доведе до значително повишаване на качеството на работа. 118-ата годишнина на болницата посрещаме в сложна ситуация, породена от COVID-19 – пандемията, която поставя пред лечебното заведение нови предизвикателства и мобилизира максимално нашите усилия в превенцията, профилактиката, диагностиката и лечението на коронавирусната инфекция.

МБАЛ – Плевен, към ВМА – София, реализира всички общомедицински дейности в обхвата на многопрофилните болници за активно лечение – лечебно-диагностична, профилактична, превантивна, консултативна, експертизна, противоепидемична, рехабилитационна, диспансерна и др., както и специфични медицински дейности в зоната на отговорност на болницата – медицинско осигуряване на военни занятия, учения, спортни мероприятия, събития с обществено значение, медицинска евакуация, участие в международни мисии и др. Болницата поддържа екип за участие в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, промишлени аварии, катастрофи и противодействие на тероризма.    

– Какви задачи за решаване предстоят пред личния състав на болницата през следващата година?

– Близкосрочните задачи са неминуемо свързани с настоящата обстановка в страната за по-успешно справяне, както с COVID ситуацията, така и с другата нозология в лечебно-диагностичен план, в промоцията на здравословен начин на живот и профилактиката на заболяванията. Амбициите ни в по-дългосрочен план са свързани с цялостното обновление на МБАЛ – Плевен, към ВМА – София, за да се чувстваме равностойни на нашите партньори от НАТО и сходните болници от ЕС. Болницата участва активно в борбата с пандемията в съответствие и в изпълнение на всички заповеди, указания и инструкции на началника на ВМА, МО и МЗ. Разработен е план за действие още с настъпването на пандемията, прилагат се всички необходими мерки за борба с разпространението на вируса, осигурени са лични предпазни средства и дезинфектанти, контрол на достъпа, термоконтрол, режим на хигиенно почистване, дезинфекция, аерация и други, гарантиращи максимална сигурност за персонала и пациентите.

На територията на болницата е разкрит и активно работи стационарен имунизационен кабинет за ваксинация срещу COVID-19, мобилни екипи извършват имунизация на военнослужещите и цивилните служители във военните формирования в зоната на отговорност на болницата. За подпомагане на лечението на пациентите със средно тежка и тежка форма на коронавирусна инфекция на територията на болницата е разкрит „Сектор за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 към отделението по пневмология и фтизиатрия”. Осигурени са всички необходими медикаменти, кислород и консумативи, както и 24-часово наблюдение на пациентите от квалифицирани медицински екипи.

– Какво е мястото на военната болница в системата на ВМА – София, и участието й в международни мисии?

  • МБАЛ – Плевен, към ВМА – София, е регионално структурно звено в системата на ВМА и като такова изпълнява както традиционните за едно лечебно заведение, така и специфичните за дейността ни и заповядани задачи в зоната на отговорност. Повече от половината от военнослужещите и немалко цивилни служители от щата на болницата са участвали и участват в мисии на НАТО и ЕС зад граница. Предизвикателствата пред военния медик по време на мироопазваща или мироподдържаща мисия са много – с необходимост да се колаборират, интегрират и проявят знания, умения, опит, самообладание, воля и желание при възникналите ситуации от спешен и редови порядък в една различна и несвойствена във всяко едно отношение обстановка. Самата мисия за военния лекар и професионалист по здравни грижи са нови опит и възможност за доказване на това, какво, колко и как си придобил по време на службата си преди мисията. За наша радост и гордост е фактът, че всички мисии са завършвали успешно и с огромна доза удовлетворение от постигнатото.

– Какво е взаимодействието Ви с останалите лечебни заведения в зоната за отговорност?

– В изпълнение на основната мисия на лечебното заведение за осигуряване на достъпна и ефикасна, своевременна и съвременна, с високи качество и ефективност, здравна помощ на обслужвания военен контингент и цивилни пациенти от цялата страна МБАЛ – Плевен, към ВМА – София, работи в тясно сътрудничество и координация с всички лечебни заведения на територията на зоната за отговорност. В духа на утвърдените традиции, уважение, респект, взаимопомощ, солидарност и подкрепа между болниците, особено днес в условията на пандемия, ние вярваме и сме убедени, че само заедно можем да се справим с предизвикателствата. Специалистите от лечебното ни заведение подпомагат научната медицинска общност с участие в различни медицински проучвания, проекти, семинари, анализи, конгреси и други, което допринася и за тяхното професионално усъвършенстване и повишаване на квалификацията, а така също и за издигане на авторитета на болницата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани