Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рицари на обществото

[post-views]
Рицари на обществото

Военнослужещи действаха като спасители при инциденти на улицата и в борба с бедствията 

Благородни прояви на военнослужещи белязаха и изминаващата 2021-ва, така както и предишните години. Освен че

достойно изпълняват служебните си задължения

във военните формирования, извън тях хората под пагон, като едни истински рицари на обществото, винаги се притичат на помощ на бедстващи – на улицата, в магазина, на пътя. Тези благородни постъпки не само заслужиха силната благодарност на спасените хора и обществото, но и силно повишават доверието в Българската армия.

Тон за благородните постъпки даде още в първите дни на новата 2021 г. военнослужещ от Сухопътните войски, който дари наградата си на болно дете. Редник Димитър Демирев от димитровградското село Добрич, който улови богоявленския кръст в р. Банска, предостави парите от спечелената награда и същата сума лични средства за лечението на 10-годишния Денислав Георгиев, който страда от левкемия.

„Християнските ценности трябва да се спазват”, казва Димитър Демирев. 30-годишният редник е военнослужещ в 38-и механизиран батальон от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора. Той е научил от телевизията за болното дете. Веднага след като получил наградата от кмета на селото и местна фирма, той

превел парите в сметката за лечението на Денислав

Редник Димитър Демирев е на служба в Българската армия от 2016 г.

Друг случай трогна обществеността през годината, след като беше подробно разгласен в медиите. Младши сержант Атанас Секулов, военнослужещ в Бригадно командване – Благоевград, от Сухопътните войски, спаси припаднал мъж. Но това не е цялата история. Половин час по-късно военнослужещият научи радостната новина, че е станал баща за втори път.

…На 13 октомври по време на обедна почивка младши сержант Секулов отива в голяма търговска верига да пазарува. В този момент чува писъци и суматоха от намиращия се на територията на хипермаркета обект на мобилен оператор. Младши сержант Секулов вижда, че паниката нараства и изтичва до насъбралото се множество. Вижда млад мъж, изпаднал в безсъзнание. С придобитите знания по време на международни и полеви занятия той веднага разпознава характерните признаци на припаднал човек, който си е глътнал езика. При удара от падането пострадалият е заключил челюстта си, което прави невъзможно отварянето ѝ.

Военнослужещият бързо преценява  обстановката и виждайки, че жизнените показатели на пострадалия се влошават бързо, решава да приложи наблюдаван от него в подобна ситуация алтернативен метод. Събува обувката на пострадалия и

силно го ухапва за палеца на крака

За щастие пострадалият реагира, закашля се и отключва челюстта си, след което младши сержантът успява да извади езика му. „Погледнах, в ъгъла видях един човек да лежи. На едно място съм видял един такъв пример, при който едно момче щеше да си отиде буквално пред очите ми. Свалих му обувката, свалих му чорапа и го захапах за левия крак. Втори път доста силно го захапах, от което момчето има и ранички, извинявам му се, но усетих как мръдна с крака на момента и пое въздух”, разказа за военните медии младши сержант Секулов.

Той изчаква пристигането на Спешна помощ и помага на екипа за поставянето на медикамент и пренасянето на пострадалия до линейката.

Половин час след случката младши сержант Атанас Секулов получава обаждане от съпругата си, че е станал баща за втори път на момиченце. Секулов има по-голяма дъщеря Елена, а в сряда съпругата му родила в столична болница втора красавица в семейството.

По-рано през седмицата и друг военнослужещ от Бригадното командване, но от Десети механизиран батальон – Враца, извърши доблестна постъпка. Старши сержант Добромир Якимов помогна на пострадали в катастрофа на пътя между Враца и Криводол. Той изчакал на място екипите на Бърза помощ, полицията и пожарната и се включил в спасителната операция на 70-годишен шофьор, който бил в тежко състояние.

Благородна постъпка на две дами под пагон трогна преди месец обществеността в Сливен. В обедната си почивка на 25 ноември на паркинга на голям магазин в Сливен младши сержант Велина Георгиева и редник Красимира Петкова

намират найлонов плик с пари

– около 500 лв. Младши сержант Велина Георгиева вижда и вдига плика. Двете веднага решават какво ще направят – да се потърси собственикът. Обаждат се на телефон 112, изчакват да дойде патрулната кола от МВР, с приемно-предавателен протокол сумата е описана и е предадена за съхранение до появата на притежателя. И двете служат в Центъра за подготовка на специалисти. Дамите под пагон са категорични: „Хубаво е да направиш добро, а това, че е в навечерието на Коледа, прави за нас празника още по-стойностен и осмислен”.

Към поредицата от благородни прояви трябва да бъдат допълнени и многобройните участия на военнослужещи от различни военни формирования в помощ на населението при бедствия, аварии и инциденти. Особено драматична беше борбата на армията с огъня в областите Хасково, Благоевград и Пловдив. На места се налагаше воините да действат буквално денонощно, за да пресекат пътя на пламъците в труднодостъпните планински терени. На помощ на екипите на земята идваха хеликоптери „Кугар” от ВВС, които изсипваха тонове вода от въздуха върху пожарищата.

Самоотвержеността, волята и професионализмът на спасителите под пагон даваха резултат, като довеждаха до потушаване на пламъците във възможно най-кратките срокове според реалните условия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани