Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън нарече Тръмп заплаха за демокрацията на годишнината от щурма срещу Капитолия

[post-views]

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини предшественика си Доналд Тръмп, че представлява продължаваща заплаха за американската демокрация в реч по повод годишнината от кръвопролитната атака срещу Капитолия (сградата на Конгреса на САЩ) от привърженици на Тръмп, които се опитаха да преобърнат изборното му поражение през 2020 г., предаде „Ройтерс“

Говорейки в сградата с бял купол, която беше сцена на метежа на 6 януари 2021 г., Байдън предупреди, че лъжливите твърдения на Тръмп, че изборите са му били откраднати чрез масова изборна измама, могат да наруши върховенството на правото и да подкопаят бъдещи избори.

„Трябва да сме абсолютно ясни какво е истина и какво е лъжа. Ето истината: бивш президент на Съединените американски щати създаде и разпространи мрежа от лъжи относно изборите през 2020 г. Той го направи, защото цени властта над принципите“, настоя Байдън.

Речта беше отклонение за Байдън, който прекара по-голямата част от първата си година в Белия дом, фокусиран върху преследването на собствения си дневен ред, вместо да гледа назад.

Ала демократи, шепа републиканци и много независими наблюдатели предупредиха, че щетите, нанесени на Тръмп преди метежа – в подстрекателска реч пред поддръжниците си, в която той повтори лъжливите си твърдения за изборите и ги увеща да отидат до Капитолия и да се „борят с всички сили“ да „спрат кражбата“ – остават.

„Точно преди една година на това свещено място демокрацията беше атакувана. Просто беше атакувана“, отбеляза Байдън и допълни: „Волята на народа беше подложена на атака. Конституцията, нашата Конституция се сблъска с най-сериозната заплаха.“

Байдън добави, че „за първи път в нашата история президент не просто е загубил изборите, а се е опитал да предотврати мирното прехвърляне на властта“. Байдън осъди Тръмп, че е гледал бунта по телевизията „и не прави нищо с часове“.

Според проучване на Reuters/Ipsos, около 55% от републиканските гласоподаватели вярват в фалшивото твърдение на Тръмп, което беше отхвърлено от десетки съдилища, държавни избирателни отдели и членове на собствената администрация на Тръмп.

Четирима души загинаха в многочасовия хаос, докато един полицай почина в деня след битката с бунтовниците, а четирима по-късно загинаха от самоубийство. Ранени са около 140 полицаи.

Източник: news.bg   

Най-ново

Виж още

Избрани