Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китайските военноморски сили получиха втори хеликоптероносач тип 075

[post-views]
Китайските военноморски сили получиха втори хеликоптероносач тип 075

Китайските военноморски сили се попълниха с втория хеликоптероносач тип 075. Според портала Navyrecognition.com ВМС на НОАК официално са приели LHD Guangxi във флота.

Китай планира да въведе в експлоатация осем хеликоптероносача Тип 075. По-рано тези амфибийски кораби бяха наречени „китайският отговор“ на френските Мистрали. Дължината на корабите тип 075 е от 235 до 250 м, общата водоизместимост е декларирана на 36 хиляди тона. По размери китайските хеликоптероносачи са подобни на американските UDC от типовете Wasp и America.

Като цяло този кораб е в състояние да побере максимум 28 вертолета от различни типове и около 1500 военнослужещи, както и около 70 различни бойни машини. Предвидено за използване на хеликоптери за борба с наземни цели на брега, подводници и надводни кораби. На борда може да има и транспортни хеликоптери. За излитане и кацане на авиацията се използва непрекъсната полетна палуба. В същото време Пекин не изключва, че в бъдеще Тип 075 може да се използва като носител на самолети с вертикално излитане .

UDC „Guangxi“ е вторият кораб от поредицата след водещия хеликоптероносач от серията „Hainan“, който стана част от ВМС на НОАК през април 2021 г. Третият хеликоптероносач от серията влезе в морски изпитания в края на ноември 2021 г., няма официална информация за полагането на четвъртия. Хеликоптероносачите се строят в корабостроителницата Hudong Zhonghua в Шанхай.

Корабът е оборудван със системи за противовъздушна отбрана. В репортаж по китайската телевизия се посочва, че е домакин на военноморска версия на системата за противовъздушна отбрана HQ-10. На хеликоптероносача се монтира китайска радарна система „ново поколение“.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани