Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На Богоявление бяха благословени частите и техните бойни знамена от Варненския и Бургаския гарнизон

[post-views]
На Богоявление бяха благословени частите и техните бойни знамена от Варненския и Бургаския гарнизон

На 6-ти януари 2022 г. – Свето Богоявление и Йордановден, от 10.00 ч. на площад „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Варна, пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично”, непосредствено след Богоявленската литургия, се състоя военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”.

В ритуалa, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна, участваха представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС.

Строя на представителните блокове от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, Военноморските и Военновъздушните сили прие началникът на гарнизона контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

След благославянето на бойните знамена се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където бяха положени цветя по случай 174 години от рождението му.

Шествието продължи до Първа буна, където беше отслужен църковният ритуал “Велик Богоявленски водосвет” и хвърляне на кръста в морето.

На площада пред катедрален храм  „Св. Св. Кирил и Методий”  в град Бургас се състоя военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”.

В ритуала взеха участие представителни блокове на Флотилия бойни и спомагателни кораби, на Съвместното командване на силите и на Военновъздушните сили.

Строят беше приет от началника на гарнизон Бургас флотилен адмирал Велко Велков, командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

На Богоявление бяха благословени частите и техните бойни знамене от Варненския и Бургаския гарнизон

След благославянето на знамената се проведи шествие до моста в Морската градина, където беше отслужен църковният ритуал “Велик Богоявленски водосвет” и хвърляне на кръста в морето.

Пред бюст-паметника на Христо Ботев се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 174 години от рождението му.

Източник: navy.mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани