Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спецчасти на САЩ в Европа с щаб в Албания за защита на Балканите

[post-views]

Командването за специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR) обяви днес, че е взело решение да разположи щаб на SOF на ротационен принцип в Албания, като част от продължаващите усилия за повишаване на способностите на силите за специални операции като ключови за регионалната стабилност, пише за DVIDS командир Шон Фьорч, командване на специалните операции на САЩ в Европа.

Разположението на предния щаб в Албания ще осигури повишена оперативна съвместимост с нашите албански съюзници, важен достъп до транспортни центрове на Балканите и по-голяма логистична гъвкавост.

Албания остава силен съюзник в НАТО и САЩ се радват на силни отношения с албанското правителство и Министерството на отбраната, което прави поставянето на щаб в съюзната държава естествено и подходящо. Освен това, това местоположение значително намалява времето за предвижване и увеличава гъвкавостта както на специалните операции, така и на конвенционалните сили в региона. Това не би било възможно без огромната подкрепа на албанското правителство и професионализма на албанската армия.

„Способността за бързо придвижване и обучение в рамките на Балканите, в тясна координация с други съюзни и партньорски сили, направи Албания най-доброто място за това усилие“, каза генерал-майор Дейвид Х. Табор, командир на Командването на специалните операции в Европа. „Албания остава важен съюзник в НАТО и ценен партньор по сигурността, както в регионален, така и в световен мащаб“.

SOCEUR играе важна роля в демонстрирането на ангажимента на САЩ към нашите съюзници и партньори на Балканите и това усилие се извършва с пълната подкрепа на албанското правителство и остава почит към професионализма на албанската армия. Чрез непрекъснато обучение и тясно сътрудничество US SOF осигурява важна връзка между нашите съюзници и партньори в региона, като по този начин повишава регионалната стабилност.

SOCEUR има уникална позиция, за да стимулира отношенията ни със съюзниците и партньорите, за да се противопостави на злонамереното влияние, да изгради оперативна съвместимост, бързо да реагира на възникващи заплахи и ако е необходимо, да победи агресията.

Източник: news.bg   

Най-ново

Виж още

Избрани