Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

18 убити полицаи в Казахстан, от които двама обезглавени

[post-views]
18 убити полицаи в Казахстан, от които двама обезглавени

Жертвите сред казахстанските служители по сигурността са нараснали до 18 убити и 748 ранени, докато властите се опитваха да потушат размириците в бившата съветска република. Това съобщиха руските информационни агенции, позовавайки се на вътрешното министерство на Казахстан.

Държавната телевизия допълни, че двама от убитите служители по сигурността са били обезглавени.

Руските информационни агенции „Интерфакс“ и РИА „Новости“ също така цитираха министерството, че 2 298 души са били задържани досега, след като протестите срещу повишаването на цените на горивата прераснаха в преки сблъсъци с полицаи вчера.

След нощ на непрекъснати сблъсъци между протестиращи и войници по улиците, президентска резиденция в Алмати и кметството на града бяха подпалени, а изгорели автомобили осеяха града, уточниха журналисти на „Ройтерс“.

Военните възвърнаха контрола над главното летище, завзето по-рано от протестиращи. Но днес вечерта се подновиха битките на главния площад на Алмати, окупиран последователно от войници и стотици протестиращи през по-голямата част от деня.

Русия разположи хазартно военни части, имайки за цел, че бързата военна сила може да защити интересите ѝ в централноазиатската страна, произвеждаща петрол и уран, като бързо потуши най-тежкото насилие през 30-те години независимост на Казахстан.

Репортери на „Ройтерс“ са чули експлозии и стрелба, докато военни превозни средства и десетки войници са напредвали. ТАСС цитира очевидци, които казват, че при новите стрелби е имало убити и ранени. Стрелбата отново спря след падането на нощта.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани