Информационен център на Министерство на oтбраната

Отец Серафим: В окопа невярващи няма

„Некомплектът“ в църквата е също толкова наболял проблем, колкото и в армията, твърди бившият офицер.

С протойерей отец Серафим Янев сме ви срещали вече. Самият той е тръгнал от армията, завършва Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия през 1998 г. – щабен профил. Служи една година в Щаба на Корпус ПВО и още една в МО  – отдел „Контрол и проверки“. Тръгва си от строя след големите съкращения в армията през 2004 г., но не съжалява за това, готов е да се посвети на свещеническото поприще, защото вярата в Бога го осенява още във военното училище.

Днес е игумен на Кремиковския, Сеславския и Елешнишкия манастир. Изпълнява богослужения и в църковните храмове на община Горна Малина, общо 18 на брой.

Инициатор е да се изградят двата филиала на Центъра за социална рехабилитация и интеграция, таланти и иновации в Елин Пелин и Горна Малина, които в края на мандата на служебното правителство бяха посетени от министъра на отбраната Георги Панайотов.

В Деня на народните будители свещеноиконом Серафим беше награден от МО с предметна награда и грамота за човеколюбивите си дела.

„За мен беше мечта да уча във Военновъздушното училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, още докато бях в средното училище. Дядо ми също е бил офицер, само че той е завършил в Шумен.“

Родителите му са против, казват му: „Така и така сме си от София, запиши се в Университета, хората пристигат от цяла България тук да учат“. Но той – не, та не. Долна Митрополия е единственото му желание и той кандидатства само там.

А как от човек, посветен на авиацията, се става Божи служител? „Ами то сигурно нещата не са различни, защото, както си има една наша поговорка: „В окопа невярващи няма“. А

в авиацията неверието завършва с първата турбуленция

„Още във втори курс знаех,че за мен християнството е пътят, който ще следвам, но бях с настройката, че трябва да спазя десетгодишния договор, който подписваме да служим в армията“, разказва отец Серафим. „Така че изцяло се отдадох на професионалните си задачи. Когато завърших ВВВУ през 2002 г., за мой късмет се случи едно от най-големите съкращения в армията и имах възможността без неустойки по договора да прекратя по свое желание службата си.“

След две години в Корпус ПВО на 4-ти километър в София и впоследствие в МО-2 отец Серафим се посвещава на духовния път.

Отдадеността ли е онова, което свързва и службата в армията, и службата на Бога. „Ами, те и двете служения са посветени на едно и също Божие послание: „Няма по-голяма любов от тази човек да даде душата си за своите приятели“. Всъщност това е службата на воина. Той е готов да се пожертва, за да живеят в мир нашите сънародници и близки.

Воинът е готов да заплати с живота си

споделя отец Серафим и допълва: „Същата е мисията на духовника. И той е изцяло отдаден за добруването, благото и вечността на своя народ“. Според него и армията, и църквата са еднакви като структура, те са два стълба, които много си приличат и се допълват. „При мен едното беше стъпало и подготовка за другото.“

А възприема ли себе си като воин за човешките души? „Аз винаги така възприемам себе си, макар че сега съм в друга униформа, даже винаги, когато си купувам свещеническа шапка, гледам отвътре да е синя. Отвън черна, а отвътре синя заради рода войски, в който съм бил. Осъзнато или неосъзнато тази битка си я има и тя ще съществува до свършека на света. Това всъщност е най-ценната битка – за спасението на всеки един човек и всяка една душа“, категоричен е духовникът.

Заговаряме и за двата филиала на Центъра за рехабилитация на деца със специфични потребности. „Бог обича всеки един човек, той може да се погрижи за всеки от нас и всеки може да получи от Бога дори онова, което не си е представял. Стига да има вярата. Създадени сме със свободна воля, а и само така ние може да го обичаме истински, ако изберем да го правим. Бог обича децата независимо дали те го правят, той им е най-добрият приятел и е с тях независимо дали те са добри, или не, но във всеки един момент могат да разчитат на него“, проповядва отец Серафим.

Във филиалите работят не само с деца, вече провеждат и някои инициативи с възрастни. За децата обаче Бог е отредил специално място до престола си и те са изключително важни, защото, развивайки се и израствайки, вярата ще определи целия им живот, от една страна, а от друга, заниманията с децата всъщност за занимания с цялото семейство. „Чрез децата ние достигаме и до техните родители“, обяснява той. Така работят, образно казано, две в едно.

В самото начало дори не си представят трудността и сложността на своята задача. С Божията помощ, благодарение на екипа от специалисти, които осъществяват човеколюбивата идея,

Центърът за деца не е болница

нито неуютно място, на което те да се чувстват като на рехабилитация. Днес тук са събрани експерти в различни области, за да може да се работи в пълнота с малчуганите.

Отец Серафим е оптимист. Още преди пандемията вижда промяна у младите хора, те са онези, които започнаха освен материалното да търсят и духовното, да се грижат и за душата си. Страхът е този, който е накарал голяма част от хората веднага след появата на COVID-19 да потърсят Бога. Когато мерките се облекчиха, се е получило точно обратното. Голяма част от тях започват да се срещат и веселят „като отвързани“, наваксват си онова, което са пропуснали.

Една от идеите, които предстои да се реализират, е детска градина за деца със специални нужди, за да могат родителите им да ходят спокойно на работа. Друга предстояща инициатива е създаването на епархийски център в манастира в Кремиковци, който ще съчетава и работата с децата, и дом за възрастни хора. Питам го, след като е игумен на три манастира и се грижи за храмовете и душите на цяла една гъсто населена община, на практика това означава ли, че има остър недостиг на свещеници. „Същото е както в армията“, отговаря ми отец Серафим. „И ние не можем да си попълним редиците, „некомплектът“ го има и в църквата. Но с времето Бог ще се погрижи и за това…!

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top