Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Биткойн се срина, сред причините е ситуацията в Казахстан

[post-views]

Цените на биткойна спаднаха до най-ниското си ниво от месеци насам заради коментари на Федералния резерв на САЩ и ситуацията в Казахстан, предаде BBC.

Стойността на криптовалутата слезе от 47 000 щатски долара по-рано тази седмица до по-малко от 42 000 щатски долара за дигитална монета. Понижението означава, че биткойнът е достигнал най-ниската си цена от септември 2020 г. насам.

Това стана след публикуването на протокол от заседание на Федералния резерв, в който се посочва, че Фед може да повиши лихвените проценти. Политическите събития в Казахстан също породиха опасения относно капацитета на мрежата за криптовалута.

Поради глобалния и децентрализиран характер на биткойн е трудно да се припише покачване или спад на цената му на една-единствена причина. Но много коментатори посочиха като един от факторите именно публикуването на бележките от декемврийското заседание на Федералния резерв. Протоколът сочи, че американската централна банка може да повиши лихвените проценти по-рано, отколкото някои очакваха, и да разпродаде част от активите си. Това би могло да доведе до верижен реакция сред инвеститорите, които държат биткойн, и те вместо това да потърсят по-малко рискови активи.

В същото време огромна част от световното „добиване“ на биткойни – процесът, при който се проверяват трансакциите и се правят нови „монети“ – се извършва в Казахстан. Тази седмица централноазиатска страна беше засегната от политически вълнения – гражданите излязоха на улиците, за да протестират срещу повишаването на цените на горивата. Последваха сблъсъци с органите на реда, които взеха и жертви.

Смята се, че в Казахстан се извършва почти една пета от целия „добив“ на биткойни поради евтиното електричество. Изглежда, че спирането на интернета в страната по-рано през седмицата е засегнало изчислителната мощ на цялата мрежа на биткойн.

Източник: news.bg

Най-ново

Виж още

Избрани