Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брюксел настоява, че ЕС трябва да участва в преговорите за Украйна

[post-views]
Брюксел настоява, че ЕС трябва да участва в преговорите за Украйна

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен настоя, че преговорите за разрешаване на напрежението между Русия и Украйна трябва да включват Европа, информира „Франс прес“.

Говорейки преди критичните преговори за сигурност между САЩ и Русия следващата седмица, Фон дер Лайен каза на пресконференция в Париж: „Едно нещо е ясно: няма решение без Европа. Каквото и да е решението, Европа трябва да участва“.

Тя добави, че Европейският съюз е „много представен“ в Украйна с финансова помощ на обща стойност 6 млрд. евро, както и силно зависим от позицията ѝ на транзитен център за внос на газ от Русия.

Френският президент Еманюел Макрон, говорейки заедно с Фон дер Лайен, подчерта, че преговорите между САЩ и Русия били положително развитие, но настоя, че те нямало да засегнат „европейската архитектура за сигурност“, която „от нас зависи да изградим“.

„Хубаво е, че има дискусии между САЩ и Русия“, отбеляза той.

„Координацията между европейците и американците е примерна по въпроса“, добави той, като същевременно призова Европейският съюз да проведе свои собствени преговори с Москва. Диалогът не означава да правите отстъпки“, каза той.

С десетки хиляди руски войници, струпани на границата с Украйна, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън прие преговорите в Женева следващия понеделник с Москва, която предложи споразумения за ограничаване на разширяването на НАТО.

Американски служители казват, че са готови да обсъдят опасенията, но малко наблюдатели смятат, че администрацията на САЩ е заинтересована от сключването на сделка.

Байдън и Путин проведоха първите си преговори лице в лице в Женева през юни.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани